Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, może ktoś się orientuje czy roleta elektryczna z e34 pasuje do e32.Niestety do e32 trudno ją dostać, chyba że źle szukam :) Jeśli ktoś ma taką do sprzedania to proszę o kontakt, interesowały by mnie tez małe roletki, na tylne boczne szyby ( trójkątne ). Prosszę tez o info na temat wyciągnięcia pólki tylnej ;) jakl to zrobic w 4-osobowej 7 jesli ma to jakies znaczenie. z gory dziekuje :modlitwa:
Opublikowano

Bowiem próbowałem założyć roletę z e32 do e34 i nie wyszło w żaden sposób, naciąłem się na allegro, bo kupujący zarzekał się, że to do e34...

Mam tę roletę (niestety bez półki) z przełącznikiem i oprawką na przełącznik (jest tam też przycisk ASC). Jest w niezłym stanie (nie idealnym ale jest cała i działa). Jeżeli Cię to interesuje, to możemy się jakoś dogadać.

Pozdrawiam, Piotr.

Opublikowano
nie widać z zewnątrz,musisz wyjąć siedzenie,nie jest wkręcane wystarczy pociągnąć do góry,jest na dwóch zaczepach,wtedy zobaczysz plastikowe nakrętki z lewej i prawej strony także pod oparciem.
Nur bmw e32
Opublikowano
I tu właśnie pojawia się problem, próbowałem wyjąć siedzisko ale nie da się, chyba tez musi być jakos przykręcane, powtarzam że mam rozkładane siedzenia z tyłu więc to może coś zmienia?
Opublikowano

Żeby wyjąć oparcie, musisz najpierw wyjąć zagłówki, potem przekręcić plastikowe wkręty, znajdujące się w kołnierzach (1/4 obrotu) które zostają po wyjęciu zagłowków i wyjąć te kołnierze. Następnie zdejmujesz siedzisko i odkręcasz plastikowe nakrętki znajdujące się w okolicach zapięcia pasa bezpieczeństwa. Potem podnosisz oparcie i wychodzi. Oparcie trzyma się na mocowaniu zagłówków.

Roleta, o której pisze Pioro, najprawdopodobniej pochodzi z e38/e39. Przycisk od jej sterowania jest na tym samym panelu co ASC, więc jeśli stanowią komplet, to mamy jasność. Roleta od e34 pasuje do e32 (mechanizm z roletą jest ten sam) Nie założysz jej jednak, jeśli nie będziesz miał tylnej półki do e32, dedeykowanej do elektrycznej rolety. (Zwykłej półki nie da się przerobić - ma inne przetłoczenia i roleta nie wejdzie) Przycisk do sterowania roletą w e32/e34 mocuje się w przetłoczeniu nad tylnymi nawiewami. Potrzebna jest specjalna zaślepka, jeśli chcesz, żeby wyglądało estetycznie. Jeśli ma zatem być bezproblemowo i ładnie, szukaj od e32. Zakładanie od innego modelu pachnie rzeźbą. Roleta od e38/e39 jest coprawda poprawiona względem tej od e32/e34(mechanizm z wycierającym się kołem zębatym zastąpiono innym) węc byłaby lepsza, niestety nadal pod warunkiem dorwania półki od e32, w przeciwnym razie lipa... Ach nie jestem pewien, czy nowszą roletę da się zgrać ze starszą półką, więc jak wyżej.

Jeśłi chodzi o wyjęcie samej półki, to po zdemontowaniu oparcia, musisz zdjąć boczki (te z lampkami, ze słupków tylnych) i wyciągnąć zawleczki, które zobaczysz po zdjęciu oparcia. Wtedy da się półkę wysunąć. Jest w miarę elastyczne, więc możesz ją trochę podgiąć.

Opublikowano

Więc u mnie sprawa wygląda tak: mam elektryczną roletę ale od początku nie było w niej jednego ''pręta'' który ją wysuwa, także przy otwarciu rolety połowa spadała w dół ponieważ nie miała się na czym trzymać. Być może jakis magik coś by z niej zrobił i wtedy nie musiałbym szukać nowej, ale nie mam pewności czy jest do odratowania.

Jeszcze proszę o kilka szczegułów, jak mocowane są zagłówki- elektryczne, no i znów to siedzisko kanapy - czy jak je mocniej szarpnę to czegoś nie urwę, bo też jest elektryczne i zdaje mi się że jest jakoś przykręcane bo w końcu się rozsuwa