Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadszedł czas zmienić pompę do wspomagania. Nie interesują mnie żadne używki, bo mam przykre doświadczenia z tego typu częściami. Znalazłem dzisiaj gościa w Wieliczce, który za 900 zł wkłada mi nową pompę, czyści cały układ, oraz zalewa go świerzutkim olejem. Na naprawę daje rok gwarancji na piśmie. Czy to dobra cena? Może ktoś z Was zmieniał ostatnio tą część i może podzielić sie ze mną swoim doświadczeniem w tej sprawie?

Według cen podanych w ETK, wydaje mi się, że cena jest nawet niezła:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF51&mospid=47428&prod=19960500&btnr=32_0720&hg=32&fg=15

Proszę o pomoc i opinie na ten temat.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj

Tego tematu nie przerabialem ale szczerze mowiac 900 pln?!

Cenami w ETK sie nie sugeruj one nie dotycza naszej bogatej ojczyzny i zamoznych obywateli jezdzacych wspanialymi uzywkami.

Nie chcesz uzywki?A samocho kupiles nowy?

Przeciez mozesz kupic uzywana pompe i ja sprawdzic.

Zaluje ,ze nie moge Ci konkretniej doradzic

pozdrawiam belgus filozof

Opublikowano
uzywana pompa to kolo 200 pln, olej 20 pln, jak bedzie ciekla to regeneracja u mnie w miescinie z gwarancja 24 miesiace 500 pln wiec i tak taniej. no ale wiadomo co nowe to nowe - jak masz pieniazki to sie nie zastanawiaj tylko bierz....ale koles od ktorego kupujesz ma na pewno pompy po regeneracji bo nowa kosztuje ok 1500 i wiecej.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Zamontowałem już NOWĄ (nie regenerowaną!) pompę. Kosztowało mnie to równe 930 zł. Pompa 800 zł + czyszczenie układu + olej (zielony) + nowe węże gumowe + nowe opaski. Jak narazie przejechałem jedynie ok. 15 km, więc ciężko cokolwiek stwierdzić, ale wydaje mi się że jest ok. Mam na pompę rok gwarancji, także mało obawiam się następnej jej usterki.

p.s. Mogę podać namiary na zakład w Wieliczce w którym dokonywałem naprawy. Wydaje mi się, że będę zadowolony.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nadszedł czas zmienić pompę do wspomagania. Nie interesują mnie żadne używki, bo mam przykre doświadczenia z tego typu częściami. Znalazłem dzisiaj gościa w Wieliczce, który za 900 zł wkłada mi nową pompę, czyści cały układ, oraz zalewa go świerzutkim olejem. Na naprawę daje rok gwarancji na piśmie. Czy to dobra cena? Może ktoś z Was zmieniał ostatnio tą część i może podzielić sie ze mną swoim doświadczeniem w tej sprawie?

Według cen podanych w ETK, wydaje mi się, że cena jest nawet niezła:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF51&mospid=47428&prod=19960500&btnr=32_0720&hg=32&fg=15

Proszę o pomoc i opinie na ten temat.

Pozdrawiam.

Witaj, 900 PLN do tegomodelu, razem z robocizna + olej to jest BARDZO dobra cena. Mi gość z katowic (potem okazało sie ze to jest aso w katowicach) powiedział za samą nową pompę 1700 pln.

Opublikowano
Witaj, 900 PLN do tegomodelu, razem z robocizna + olej to jest BARDZO dobra cena. Mi gość z katowic (potem okazało sie ze to jest aso w katowicach) powiedział za samą nową pompę 1700 pln.

W takim razie podaje namiary na ten zakład, może komuś się przydadzą:

Janusz Pajdak

32-020 Wieliczka

Zabawa 143

tel. 500 - 195 - 400

Powołajcie się na niebieskie E36 coupe z Buska Zdroju - możliwy rabacik.

Pozdrawiam.

Opublikowano
mi cieknie waz od wspomagania, ale podobno nowy waz to jakies 500zl

Zmień go czym prędzej (poszukaj dobrej używki - przewód to tylko przewód), bo nieszczelności układu są pierwszym krokiem do zgonu wspomagania.

jakie sa objawy tego ze trzeba wymienic pompe?

Jeśli pompa pracuje głośno, nawet przy wyprostowanych kołach, poziom płynu jest ok (kolor zielonkawy, lub czerwony - gdy jest czarny oznacza, że pompa raczej jest padnięta). Gdy ciężko kręci się kierownicą nie oznacza to jeszcze zgonu pompy, może być poluzowany pasek.

Pamiętajcie, aby od czasu do czasu zmienić płyn we wspomaganiu, bo to najczęściej przez niego siada pompa, a co gorsze maglownica.

Pozdrawiam.