Skocz do zawartości

Odkręcieni korka oleju-sprawdzenie auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Słyszałem że jest łatwe sprawdzenie jakości silnika przez odkrecenie korka od wlewu oleju. Tylko także słyszałem dwie różne wersje jak powinien chodzić silnik. Jedna że powinien chodzić normalnie a druga że powinien się dusić. Proszę o sprostowanie;)

Moje auto.................................

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=727088#727088

Opublikowano
Było o tym już wiele razy! Z tego co mówili koledzy z forum, tak można sprawdzać polonezy i duże fiaty :D Jak się odkręci korek w czasie pracy silnika to zmienia się podciśnienie i następuje zachwianie obrotów i tak powinno być :D Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem w tej jakże mądrej wypowiedzi :mrgreen:
:)
Opublikowano
Było o tym już wiele razy! Z tego co mówili koledzy z forum, tak można sprawdzać polonezy i duże fiaty :D Jak się odkręci korek w czasie pracy silnika to zmienia się podciśnienie i następuje zachwianie obrotów i tak powinno być :D Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem w tej jakże mądrej wypowiedzi :mrgreen:

Dokładnie tak - zachwianie obrotów. Gdy korek wlewu oleju jest szczelny - powinien być wyraźny opór przy odkręcaniu :cool2:

Pzdr,

Opublikowano
tylko uważaj jak odkręcisz korek, bo wałek rozrządu masz z góry i cię po prostu pochlapie olejem :D
Opublikowano
Ja właśnie ostatnio odkręcałem korek wlewu oleju i silnik się zachwiał i wrócił do praktycznie normalnych obrotów jednak bardzo chlapało olejem z otworu to normalne ??