Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

temat znany ale chcę go poruszyć jeszcze z innej strony.

Po ostatnich podwyżkach ceny ON. zacząłem baczniej przygladać się ile pali moje auto (320d + chip 154km) i co wyszło:

- OBC po wyzerowniu średniego spalania przy jeździe wyłącznie w mieście ( 3 km stop , 5 km stop , skrzyżwania, korki itd. zaczął pokazywać mi 9,5 l/100 km) - jazda na tatusia. Poza miastem ( również jak tata ) 7,2l/100km. Dodam że klima na pełnych obrotach. Zacząłem się matwić !

z ciekawości zerknąłem w ukryte menu OBC a tam w teście 5.0 pokazuje że średnie spalanie z ostatnich 50 km ( doczytałem się że takie dane właśnie pokazuje ten test) to 7,6. Więc jak to jest? dlaczego wskazania OBC w podstawowym menu ( jawnym) od wyzerowania i przejechania w mieście 50 km to 9,5 a w ukrytym to 7,6? Czy nie powinno pokazywać tego samego? chociaż, jak dlługo się stoi w korkach to wskazania tego dostępnego OBC będą zawyżone ( droga = 0, paliwo się zużywa) tak mi się wydaje.

Sam już nie wiem ile pali ( ostatnio nie miałem okazji zalać pod korek i policzyć na piechotę). Może to jednak możliwe że w aktualnych warukach pogodowych (+30 c) pali w mieście tak dużo - boję się w ogóle przyciskać gaz - a niestety lubię.

swoją drogą zapytam czy obroty jałowe w teście 7.2 o wartości 830 to dobrze czy źle? no i tem. silnika 74-80 st. c w teście 7.0 ( przy pionowej strzałce na desce) to oki ?

jakie czynniki które można eliminować wpływają na spalanie ( oczywiście poza nogą kierowcy :wink: ) wpływają na ekonomikę ? - pytam bo w zasadzie poza wymianą oleju w aucie nic nie robię - wszystko niby gra - no może problemy z tłumikem po chipe - wypluł kata i nie nie może całkowicie dojść do siebie pomimo zabiegów mechanika ( przy schodzeniu z obrotów do STOPU łapie jakieś wibracje i wydaje dźwięki - po stopie jest normalnie.

może macie jakieś uwagi i własne spostrzeżenia

pozdr.

Opublikowano
jakie czynniki które można eliminować wpływają na spalanie ( oczywiście poza nogą kierowcy :wink: ) wpływają na ekonomikę ?

Pojemność silnika i moc :)

A co do wskazań komputera to u mnie w teście też zaniża. Nie mam OBC ale patrząc na realne spalanie a test wychodzi jakieś 2l więcej w rzeczywistości niż w teście. Nie wiem czym to jest spowodowane ale tak jest. Ostatnio ostrzej latałem po mieście to spalił mi około 10l a w teście pokazało 8,2l.