Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam do Was pytanie, bo sama jestem zielona w tym temacie - muszę zmienic pasek rozrządu i w związku z tym chciałabym się dowiedzieć ile może mnie cos takiego kosztować - chodzi mi o zbliżoną cenę paska rozrządu - bez robocizny - czy są jakieś zamienniki, jeżeli tak, to które polecacie?? I mam jeszcze takie pytanie - czy osoba, która nie jest mechaniekiem, a jakies tam pojęcie o autach ma - da radę wymienic pasek, czy lepiej oddac autko do fachowców ??
Opublikowano

Ja myślę, że lepiej oddać do fachowców, ale samemu też się da i nie jest to strasznie trudne.

Pamiętaj, że nie wymienia sie samego paska, lecz należy też wymienić rolkę napinającą - niech koledzy podpowiedzą czy tez wymienia się rolkę prowadzącą, a nawet same koła pasowe - albo potem zerknę do TIS-a.

Koszty w oryginałach BMW :

Pasek - 170zł.

Rolka napinająca - 102zł.

Rolka prowadząca - 242zł.

Ale pewnie nie zdecydujesz się na zakup w ASO, tylko materiały innych firm luib nie w ASO ;), to pewnie będzie troszkę taniej.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

jeśli ktoś choć raz to robił to na pewno da radę!

nie ma z tym wielkiej polityki ja też sam wymieniałem i jakoś jeździ!

trzeba pamiętać aby ustawić naciąg w taki sposób aby najdłuższy odcinek paska mozna było obrócić dwoma palcami tylko o 90 stopni

za pasek zapłaciłem 65zł a rolek nie wymieniałem bo miałem na fakturach od niemca udokumentowana wymiane a ściągniętego paska nie zakłada się ponownie! podobno rolki można wymienić co drugą wymiane paska ale to zalezy od ich stanu.(czy nie mają luzu lub nie wydaja dziwnych odgłosów,lubią szumieć)

u mnie w okolicy w warsztacie za wymiane paska wołaja 100zł

Opublikowano

wg opisu wojego auta "Moje BMW: 318i E-36 '94" prawdopodnie posiadasz łańcuch a nie pasek rozrządu. Więc wymiana jest zbyteczna, gdyż łańcuchy wytrzymuja całą żywotność silnika.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
wg opisu wojego auta "Moje BMW: 318i E-36 '94" prawdopodnie posiadasz łańcuch a nie pasek rozrządu. Więc wymiana jest zbyteczna, gdyż łańcuchy wytrzymuja całą żywotność silnika.

Pozdrawiam

Do 03/1994 był jeszcze montowany silnik M40 tak więc w samochodzie koleżnaki może być jeszcze pasek.

Opublikowano
Chciałbym, żeby moja żona zainteresowała się kiedyś wymianą paska rozrządu :D :D :D GRATULACJE dla Agi :cool2:
lechu
Opublikowano
Dzięki chłopaki!! W moim autku mam jeszcze pasek a nie łańcuch....kupiłam cały rozrząd - zapłaciłam około 320 zł......wymianą zajmie się kolega, więc myślę że za bardzo ze mnie nie zedrze...... :wink: pozdrawiam cieplutko!!
Opublikowano

Pozdrawiam

No nie wiem co inni, ale ja slyszalem i bylo na forum, ze lancuch sie wymienia rowniez co iles set tys. km.

Opublikowano

Pozdrawiam

No nie wiem co inni, ale ja slyszalem i bylo na forum, ze lancuch sie wymienia rowniez co iles set tys. km.

Może się zdażyć wymiana łańcucha ale w przypadku poważniejszych awarii silnika, np. przy kapitalnym remoncie lub jak sie silnik całkiem rozleci.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.