Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytania do wszystkich, którzy jeździli ostatnio trasę Wrocław-Poznań (ja ostatnio rok temu-dużo mogło się zmienić). Otóż planuję podróż do Poznania na ślub, w sobotę oczywiście i muszę być na miejscu przed 12, więc wyjazd rano. I teraz pytania:

- Ile czasu zajmie mi taka trasa (o której wyjechać)?

- Jakiego natężenia ruchu spodziewać się w dzień taki jak sobota rano?

- Czy są na trasie jakieś punkty, gdzie zwolnić jest "bardziej niż wskazane"?

- Czy są tam teraz jakieś roboty drogowe, objazdy i inne niespodzianki zjadające czas?

- Czy macie jakieś uwagi ogólne odnośnie samej trasy?

- Jak wygląda sytuacja w Poznaniu w sobotę (korki??)?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Średnio co 2 tygodnie jeżdżę z Poznania do Wrocławia i z powrotem, ale od jakiegoś czasu nie jeżdżę już piątką. Ta trasa jest strasznie zatłoczona. Być może w sobotę rano będzie fajnie, ale w dzień roboczy jest tam tragedia. Zdarzało się, że jeździłem nawet 3,5 h, średnio 2,5-3 h, w nocy 2h. Teraz jeżdżę dużo szybszą trasą, przez Śrem. W Poznaniu mieszkam na Ratajach i zawsze trza było przez całe miasto się przebijać, aby na Wrocek wyjechać. Teraz jeżdżę na wyjazd na Katowice, potem skręcam w prawo na Kórnik, dalej obwodnicą Śremu i zaraz jestem w Rawiczu. Za Rawiczem Trzebnica, przez którą przejeżdżam, gdzie skręcam na Długołękę, a w Skarszynie na Wrocław Pawłowice. Tam już blisko mam cel swojej podróży. Dzień roboczy czy wolny, bez znaczenia, bez szaleństw jestem w 2 godziny, a jakby się postarać to spokojnie 1,5 h dałoby się tam zrobić;) Mi ta trasa pasuje bo ani we Wro ani w Poznaniu nie jeżdżę przez miasto. Tobie może nie pasować, bo akurat możesz chcieć w inne rejony miast się dostać, ale polecam tą trasę. Tylko trzeba uważać w nocy na zwierzaki a w dzień na agresywne prostytutki;p
Opublikowano

ja kolego mieszkam w połowie tej trasy, i codziennie jeżdże tą trasą ciężarówką to z doświadczenia ci powiem, że jak chcesz jechac rano powiedzmy do godziny 10 punkt docelowy to polecam 5 może i przez śrem mniejszy ruch ale nawierzchnia gorsza i przez centrum miast cie prowadzi poza śremem :lol: . co do sytuacji na trasie to wygląda to mniej więcej tak-

gdzie suszą

- przed trzebnicą( nie wiem dokładnie ale chyba wioska przed)

-obwodnica prusic

-skrzyżowani na obwodnicy żmigrodu

-na wlocie do rawicza i wylocie

-kaczkowo

- wylot z leszna

-za kościanem koniec obwodnicy

To tak najbardziej upatrzone miejsca misiaczków :wink:

No i uwarzaj na auta z wideorejestratorami

-grafitowe vento rawicz

-srebny najnowszy pasat leszno

-czarna octawia leszno.

I jeszcze auto z przenośnym fotoradarem to srebne espero z leszna ale ma duży zasięg rozstawiania, tak że możesz je zobaczyc od rawicza aż pod poznań, w śremie też.

no i na fotoradary uważaj maszty bo jest ich jak grzybów po deszczu, a tylko 2 to atrapy w bojanowie i rydzynie

remont masz na 5 przed obwodnicą śmigla wachadełko ale tak do 7 to nie ma bo dopiero na 7 przychodzą do roboty.

To chyba wszystko z mojej strony, co wiem to napisałem

Opublikowano

Dziękuję za wasze uwagi, bardzo pomocne! Zrobię chyba tak, że pojadę [5] do Rawicza (bo inaczej się nie da),a to da mi już jakiś obraz tej trasy. Jeśli będzie tłoczno, to w Rawiczu skręcę na Gostyń i pojadę przez Śrem.

ColinJak jest z tym wahadłem na obwodnicy Śmigla? W soboty też pracują? Długo się czeka na przejazd?

wik_1A jak z przebiciem się przez Posen? Czy koło 11 w sobotę będzie ekstremalnie? Bo muszę się dostać do ścisłego rynku do USC. Czy na tę okoliczność lepiej jechać [5], czy zaatakować Poznań od strony [11] ?? :)

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

mattiss, dawno nie wjeżdżałem do Poznania piątką i naprawdę nie wiem jak tam jest... ale myślę, że w sobotę będzie ok, o 11 nie powinno być tłoczno w samym Poznaniu. Ogólnie Poznań jest mniej zatłoczony niż Wrocław, a jak już są jakieś korki to najczęściej się powoli w nich jedzie, a nie stoi tak jak we Wro.

P.S. dziś jechałem 2 godz 15 min, ale przez Śrem, taki czas jadąc piątką jest raczej nieosiągalny w dzień roboczy ok 16, więc polecam mimo wszystko Śrem;). Ale faktycznie nawierzchnia jest dużo gorsza, głownie koleiny i nierówny, pofalowany asfalt, wąskie drogi. Ale również dużo mniejszy ruch, więc uważam, że to bezpieczniejsza trasa. Na trasie 5 ciągle musisz wyprzedzać...