Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem oryginalny, nowy zestaw elektrozaworków nagrzewnicy do mojego E32. Mało przyjemny wydatek, ale przynajmniej pewny, a to ważne dla tego silnika. Pytanie jest gdzie i jak do tego się zabrać, tj. do wymiany?

Pozdrawiam

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano

Ściągasz osłonę jest zamocowana na nakrętkach za pomocą zawleczek.

Po ściągnięciu osłony ukazują sie 3 nakrętki wykręcasz je.

Odpinasz dwie kostki instalacji elektrycznej, węże które idą do nich i wychodzą Ci elektrozaworki razem z pompką.

Opublikowano
OK. Osłonę czego? Na prawdę nie mam pojęcia gdzie to zacząć rozbierać. Od komory silnika, od wewnątrz... Logika nakazuje sądzić że jest to zamontowane pod zbiorniczkiem wyrównawczym, ale gdzie i jak dokładnie... Proszę o szczegóły.
Opublikowano

%5B640%3A474%5Dhttp%3A//img242.imageshack.us/img242/9074/m30151zzzzzzzsl3.jpg

Plastik wskazany przez czerwona strzałkę to osłona elektrozaworów.

Żółte punkty to rozmieszczenie zakrętek na których zamontowana jest osłona za pomocą zawleczek. Mniej więcej takich jakie widzisz w lewym górnym rogu zdjęcia.

Odchylasz trochę tą osłonę od strony zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzenia. Następnie śrubokrętem "odhaczasz" "podważasz" zawleczkę tak aby zeszła z nakrętki.

Opublikowano
No kolego Pinczer, teraz to na pewno sobie poradzę!! Bardzo dziękuję Ci za tak profesjonalny instruktarz!! Może by to do porad włączyć!?!?!
Opublikowano
Może by to do porad włączyć!?!?!

Myślę że aż tak to nie :)

Uważaj żeby tych zawleczek nie pogubić bo "lubią" przepaść w czeluście komory silnikowej. Wtedy ASO albo do rozbieraczy BMW.