Skocz do zawartości

Pada akumulator, alternator czy cos innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam mały problem, w zasadzie to duży bo dzis mnie unieruchomił :(

Wiec dzis rano po zapaleniu silnika, usłyszałem ze troche głosniej chodzi alternator, no ale po kilku km wrociło do normy, z tym ze po kilku nastepnych km zaczela migac mi kontrolka abs'u, pozniej airbag az auto zaczeło gasnac, dobrze ze zdazyłem przed tym dojechac tam gdzie jechałem. Zapalic juz nie chciał, tylko cykanie rozrusznika wiec nie kreciłem dalej bo itak by to nic nie pomogło.

Przyjechał kumpel z 2 aku, wsadziłem go i auto normalnie odpaliło, dojechałem do domu, myslałem ze to aku padł bo od 3 lat nie wymieniany (a kto wie ile wczesniej) ale nie tu naujwyrazniej lezy przyczyna, gdyz przed chwila poszedłem z ciekawosci sprawdzic czy jest ok, i znowu zaczełu migac kontrolki, podswietlanie wszystkiego było takie słabsze, wiec zgasiłem go i zostawiłem w garazu (na sprawnym akumulatorze ktory przywiozł kumpel, moj sie w tej chwili ładuje).

jedno co mnie zastanawia, nie swieciła sie kontrolka ładowania, nawet wtedy jak auto zaczynało gasnac. Normalnie po przekreceniu kluczyka zapalaja sie kontrolki, wiekszosc gasnie a zostają tylko od oleju i ładowania - one gasną dopiero po zapaleniu silnika. U mnie w tym momencie nie zapala sie ani na chwilke kontrolka ladowania, wiec to dosc dziwna sprawa jak na awarie alternatora... wszystkie paski sa ok.

Tak wiec moje domysły co do tego problemu są nastepujące :

1. Padł alternator/szczotki w nim

2. Regulator napiecia

3. Alternator miał jakis wiekszy opor przez moment i padł bezpiecznik od niego (ktoś wie ktory to jest w E36 316 z 94, chyba 26 ale pewnosci nie mam?) To by wyjasniało teraz dlaczego wogole nie swieci sie od niego kontrolka na zegarach, w normalnej sytuacji jak by padł alternator to chyba by sie swieciła cały czas własnie, zgadza sie?

4. Coś jeszcze innego?

Bede wdzieczny za wszelką pomoc :)

Edit:

Bezpiecznik wymieniłem, dalej jest tak samo, zreszta stary wygladał na sprawny.

Alternator dosc dziwnie pachniał, taką delikatna spalenizną, czyzby to jednak była jego wina? jesli tak, to dlaczego nie swieci mi sie kontrolka ładowania, to ona chyba powinna sygnalizowac problemy z ładowaniem kiedy sie swieci, a nie kiedy jej nie ma :)

Edit2:

Nie wiem czy to ma jakies znaczenie w tym przypadku, ale zauwazyłem ze auto sie elektryzuje, tzn jak po zgaszeniu silnika dotknę blachy to kopie mnie prad, taki delikatny pstryk, jak po naelektryzowaniu sie na wełnianym dywanie:)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
nie masz ładowania aku podczas jazdy, jeżeli nie poleciał pasek na alternatorze to na 99% to są szczotki w alternatorze do wymiany, kosztują ok. 60 PLN,