Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

robie skrzynie w swoeim isie i mam pytanie dotyczące oleju!

otóz: spusciłem olej ze skrzyni i wylałem go do pojemnika z zuzytymi olejami i kupiłem taki olej: http://www.allegro.pl/item372314140_mobil_atf_220_katowice_odbior_osobisty_f_ry_vat_.html

a czyszczac obudowe skrzyni odkryłem taka pomaranczowa naklejke i pisze na niej ze olej specjalny BMW nie wymieniac! i własnie mam pytanie czy stanie sie cos jak wleje ten olej co kupiłem?? bo tamtego juz nie mam! czy skrzynia bedzie pracowac normalnie???

POZDRO!

Opublikowano

Jesteś pewien że naklejka jest pomarańczowa a nie żółta, z tego co pamiętam to na pomarańczowej powinno byś napisane ATF oil i wtedy idzie DEXRON III?

Saku82pl do większości skrzyń manualnych BMW idzie olej ATF czyli taki jak do automatu.

Opublikowano
a sory raczej bardziej zółrta jest niz pomaranczowa i pisze MTF cost tam i ze to olej bmw i nie wymieniac! no ale robiłem skrzynie, zrobiłem a ze tamtego oleju nie miałem to wlałem ten mobila! chyba nic nie powinno sie stac! zreszta olej w skrzyni powinno sie wymieniac co 80 000tys km tak pisze w sam naprawiam bmw e36!
Opublikowano

Jeśli żółta z napisem 'MTF-LT-1': to BMW Part No. 83 22 9 408 942; z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031. Nie wiem czy są jakieś odpowiedniki tego, ale zachęcam do zakupu w serwisie, bo tam możesz kupić dokładnie tyle ile potrzebujesz a nie płacić za 2L jeśli np potrzebujesz 1,1L, wiec wyjdzie podobna cena jak w sklepie bo mniej kupisz, ale bedzięsz miał pewność że wlałeś to co trzeba.

A czy na ATF coś się stanie to nie wiem.

Opublikowano
no niby tak ale jak juz wlałem tam tego mobila to niech trocew pochodzi na nim i zobacze jak bedzie! ale nie sadze zeby cos sie miało stac złego! zreszta nie wiem w isach sa te same skrzynie a rózne nalepki i skad niby ma byc tak ze tego akurat sie nie wymienia! moze to zalezy od tego ze to jest olej długoo żywotny a skład jest ten sam pewnie co inne! zreszta technika poszła od tamtych lat tak ze te oleje coa sa teraz do kupienia w sklepie sa pewnie jeszcze lepsze niz ten spoecjalny bmw z przed 10 lat wstecz albo i dłużej!