Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :beer:

Chce poprawic system audio w swojej E36 COUPE 8-)

zakupilem Radio CLARION DXZ 379 RMP

%5B640%3A372%5Dhttp%3A//img139.imageshack.us/img139/8061/clarai1.jpg

TUTAJ dane techniczne

:arrow: Jakie glosniki przednie oraz tylne proponujecie w miejsce starych nokii? Myslalem tez na wymiana wysokich tonow w drzwiach, jest sens, i co tam upchnąc pod seryjna maskownice?

:arrow: Po glowie chodzi mi aby na przod w nogi dac jakies mocne 13 cm JBL a na tyl wstawic elipsy w allegrowe dystanse 6x9 Mysle ze tez cos z oferty JBL

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img139.imageshack.us/img139/1116/dystansevp6.jpg

:arrow: D tego potrzebny byl by jakis wzmacniacz mysle 4 kanalowy chyba najlepiej ? Oraz jakiej srednicy powinny byc nowe przewody glosnikowe ?

W PRZYSZLOSCI PRAWDOPODOBNIE BEDZIE DOLOZONY SUB DO BAGAZNIKA plus drugi wzmacniacz (dwa kanaly w mostek lub monoblok do napedzania samego suba) wiec wezmy to na przyszlosc po uwage dobierajac na komponenty aby potem szlo bez problemu rozbudowac system, oczywiscie od razu zostana polozone odpowiedznie przewody pod wykladzine na przyszlosc

Opublikowano
Mam rozumieć że nie chcesz przerabiać nic za bardzo, bo z przodu jakby były 16 w wytłumionych drzwiach + wzmacniacz to była bomba :cool2: No a jeżeli 13 to oczywiście zestaw odseparowany!!! I pamiętaj że JBL to nie wszystko. Nie mowie że słabo grają ale tak samo grający(a nawet lepiej) zestaw innej firmy kupisz sporo taniej. Co do tych dystansów to zakładając je spowodujesz ze te 6x9 będą w bagażniku a nie wewnątrz to nie zagra dobrze... a co do dalszej rozbudowy to sub z elipsami na tych dystansach będzie się "gryzł" :hand: Ta największa membrana elips będzie wypychana suba.
Opublikowano

Elepsy planuje jakos przykryc od spodu cos na wzor tych oryginalnych jakies puszki zrobic.

Panele w dzwi srednio mi sie podobaja a mysle ze dobre 13 zagraja glosniej i lepszym basem niz seryjne to samo sie tyczy elips w porownaniu z oryginałami

Co myscicie o POWERBASS albo GROUND ZERO ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz zestaw napedzany juz wzmakiem i 2 glosniki w drzwiach?

Sam przymierzam sie do podpicowania zestawu ale ostatnio na myjni paru panow wrzucilo muze z subem itp ale i tak moj orginal brzmial duzo lepiej i grzecznie sluchali mojego zestawu :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To mozna poprawiac. Ja mam zestaw z wzmakiem orginalnym. Warto zostawic te wytlumienie w orginalnych obudowach tylnich glosnikow.
Opublikowano
Pozwole sie podpiac pod temat.. Mam zestawik separowany pod wzmak 16,cm gł. montazowa 75mm. Czy moge to gdzies wcisnac bez wiekszych przerobek??? (E36 coupe) Dzieki za odp!
Opublikowano

Wiec tak glosniki wybrane i kupione GROUND ZERO 16 cm http://www.dobryton.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=173

Beda zamontowane w drzwiach w takich dokladnie panelach

%5B640%3A455%5Dhttp%3A//img140.imageshack.us/img140/8170/wybranepaneleqraxzo3.jpg

Co powiecie o glosnikach JL audio 12w3v2 ?? poodbno wysyoka polka i potrafi buda zatrzas :) Ktos mialz nimi stycznosc??

W takiejz abudowie bym to widzial z boku http://img375.imageshack.us/img375/771/pict2858at8.jpg

Opublikowano
Wiec tak glosniki wybrane i kupione GROUND ZERO 16 cm http://www.dobryton.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=173

Beda zamontowane w drzwiach w takich dokladnie panelach

To najlepsze wyjście - tylko pamiętaj o wytłumieniu drzwi i przymocowaniu paneli do blachy drzwi, żeby się nie ruszały.

O tylnych głośnikach najlepiej zapomnij i dołóż to co miałeś za nie dać do pozostałych części.

Co powiecie o glosnikach JL audio 12w3v2 ?? poodbno wysyoka polka i potrafi buda zatrzas :) Ktos mialz nimi stycznosc??

W takiejz abudowie bym to widzial z boku http://img375.imageshack.us/img375/771/pict2858at8.jpg

No tak, to dobra firma, ale taka zabudowa jak na zdjęciu (zgłodniałem coś :) ) wymaga bardzo małej obudowy zamkniętej - kupując głośnik trzeba wziąć pod uwagę, czy producent przewidział taką obudowę. Ale za to estetycznie to wygląda.

Opublikowano
Mógłbyś na koniec pokazać efekt końcowy na fotkach i opisać jak to zrobiłeś i i ile Cię to wyniosło :cool2: wybiłbym bardzo wdzięczny :norty:
Opublikowano

Do zestawu tych GROUND ZERO na przod i suba ktory bedzie na glosniku JL AUDIO 12w3v2 planuje zakupic dwa takie wzmacniacze Myslicie ze dobry wybor ??? Mocowo bedzie wystarczajaco jak na moje oko Malo cos opini na temat GROUND ZERO :(

Wzmacniacze potrzebne do tych glosnikow GROUND ZERO GZRC 16X

Na przedni zestaw GROUND ZERO GZTA 2250 MKII GROUND ZERO GZTA 2250 MKII

Do subwoofera MONOBLOK GZTA 2500TX MONOBLOK GZTA 2500TX

Opublikowano

Witam.

A jak sobie radzicie z wytłumieniem drzwi w E36 coupe np. ? Chodzi mi konkretnie o zaklejenie siłownika zębatego od podnoszenia szyby. Siłownik jest zamontowany na zewnątrz poszycia drzwi zaraz pod tapicerką, natomiast z poruszane przez niego zebate ramię wchodzi do wewnątrz konstrukcji drzwi i nijak nie da się tego szczelnie zamknąć.

Opublikowano
Witam.

A jak sobie radzicie z wytłumieniem drzwi w E36 coupe np. ? Chodzi mi konkretnie o zaklejenie siłownika zębatego od podnoszenia szyby. Siłownik jest zamontowany na zewnątrz poszycia drzwi zaraz pod tapicerką, natomiast z poruszane przez niego zebate ramię wchodzi do wewnątrz konstrukcji drzwi i nijak nie da się tego szczelnie zamknąć.

Ten sam problem jest w sedanie i szczerze powiem, że ja sobie nie poradziłem - mam kilka koncepcji, ale wymagają sporo czasu, którego teraz nie mam.

Nie wiem jak w coupe, ale w sedanie możliwe było by zrobienie czegoś w rodzaju obudowy, która by przykrywała to miejsce, gdzie ramię chodzi - ale to trochę babrania jest.

Niedługo biorę się za obijanie boczków, to może przy okazji się za to wezmę i coś sensownego wymyślę.

Opublikowano
OK zrob fotki przy okazji :) Moze warto poszukac na necie jak ludzie sobie z tym radza hm... Bo zostawienie wolnego pustego miejsca tam jest bez sensu caly efekt idzie na marne :(
Opublikowano

No właśnie ! przekopałem internet i nie znalazłem zdjęć rozwiązujących problem zakrycia (szczelnego) nazwijmy to siłownika.

W przyszłym tygodniu kończę wytłumianie drzwi i jak coś wymyślę to zrobię zdjęcia. Jak nie wymyślę to też zrobię.

Opublikowano
Witam. Też sie przybieram do zmiany nagłośnienia w mojej beci (1.8is) i nie wiem od czego mam zacząć. Mam zestaw (nowy i prawie nieużywany) ze starego auta - TEC tte6 (60W RMS - 16mm + gwizdki + zwrotnice) i nie mam zielonego pojęcia jak je można wsadzić w przód (???). Oczywiście do bagażnika dam skrzynie basową i tu też moje pytanie - jaką i jaki wzmak? (koszt do 500zł całość). Na tył też by pewnie pasowało coś wymienić (może o tej samej średnicy co standardowe tylko mocniejsze dać średniotonówki?).
Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Beciak w tyle wystarcza ci jakies dobre głosniki o sr jak w originale, mysle ze nie ma sensu przerabiac tyłu... chyba ze masz wysokie bardzo wymagania :twisted: Jak masz juz głosniki to musisz dobrac pod nie odpowiedni wzmak i suba. Wszysto musi wspolgrac parametrami.