Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam taki problem.Jak jade moją Beja to tak przy 60 do 80 km/h zaczyna ruszac sie kierownica.Trzesie nia a samochód pływa od prawej do lewej :? jak jade wolniej jest tak w miare dobrze.Nie trzesie ale samochod na koleinach i nierównej drodze pływa.Natomiast tak przy 90 w góre jedzie jak po sznurku. A i przy hamowaniu na nie równej drodze i gdy sie pusci kierownice to nim skreca lekko w lewo lub w prawo. Dodam ze zmieniłem koła z zimowych 185/65 R15 na letnie 205/55 R16 i wszystkie amory maja ok 45% i sa do wymiany. Ale obawiam sie ze to niestety nie jest przyczyna tego dziwnego zachowania auta. Czy moze byc to spowodowane przez wahacze? A moze cos innego? Jezeli ktos ma pojęcie to prosze o pomoc!!!
Opublikowano

Po pierwsze

Niestety na większych obręczach i szerszych oponach zachowanie na nierównej drodze jest dużo gorsze. Jak jest równo to auto trzyma się jak przyklejone asfaltu.

Po drugie

Zużyte amortyzatory mają ogromny wpływ na prowadzenie i zachowanie się auta na drodze. U Ciebie 45% sprawności to nie jest rewelacja.

Po trzecie

Jeśli są jakieś luzy w zawieszeniu to na szerszych oponach dają się bardziej we znaki.

Zbieżność kół jest również ważna.

Podsumowanie

Sprawdzić dokładnie zawieszenie i przyzwyczaić się do szerszych o niższym profilu opon. Dziękować że nie mamy obręczy 17' lub większych.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
Jak sam napisales amorki moga juz nie trzymac, kolejna rzecz to trzeba by sprawdzic sworznie wahaczy oraz koncowki na drazkach byc moze do wymiany lub cale drazki.....mozliwe ze juz sie wysluzyly wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem bylo by wjechac na jakas stacje diagnostyczna na szarpaki i wtedy bedziesz wiedzial co i jak....
Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
koła wywazone?

Tak wyważone. Zbierznosc była by raczej tez do ustawienia. Mój znajomy mechanik przejechał sie moja beemka i obstawia ze wahacze ale jeszcze dokładnie obejrzy na kanale :mad2: juz mi ciepło jak pomysle ile za czesci zapłace.Za 4 amortyzatory + cos jeszcze.Az sie boje