Skocz do zawartości

sonda lambda zielony czy dwa szare? (5V) czy (1V) pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !

bmw e46 1.9 98r silnik m43

Wyczytalem ze jesli wchodzi do samochodu kabel od sondy lambda z kolorem zielonym to i sonda powinna byc z kolorem zielonym (5V) a nie dwa szare (1V)czy to prawda? U mnie jest sonda wlasnie z dwoma szarymi czarnym i bialym a w gniezdzie samochodowym zielony ... dodam ze na kompie wyrzucło blad sondy i kupilem sonde od goscia ktory handluje czesciami nowymi do bmw, czyzby sie pomylil? wtyczka pasuje ale kolory wogole sie nie zgadzaja i moze stad te lekkie drgania na drazku?

Mam juz dosc roznych gdyban co jest powodem drgan, wymienilem cewke, przewody, swiece, sonde lambda a w sumie dwie bo jeden pseudo mechanik zlutowal tak jakby lutowal parapet?!?!?!

Panowie jaka powinna byc u mnie sonda i ta przed i ta za katalizatorem, bo jush mi rece opadaja...Dodam ze wczesniej byla troszke zamulona moja bunia i pierwszy mechanik kazal mi wymienc sonde lambda bo to na 100% ona, potem cewka bo to pewnie przez cewke...i co sam doszedlem i dzieki czytaniutego forum ze to przeplywomierz, auto znowu chodzi jak nowka sztuka tylko mam jeszcze te lekkie drgania na drazku ...i znowu sam dedukujac mysle ze moe to byc ta sonda.

Przepraszam ze az tak sie rozpisalem, ale moze to bardziej naswiatli Wam temat.

Pozdrawiam

Prosze o pomoc

berthu

Edytowane przez berthu
...latanie jest bogiem, predkosc nalogiem, zycie zabawa,sex podstawa...
Opublikowano
żadnych propozycji? nikt nie wie czy tak powinno byc? czy to dobra czy zla sonda?
Opublikowano
Najpierw to sprawdź sobie przez realoem nr sondy (oxygen sensor) jaka powinna być w twoim samochodzie. Myślę jednak, że gdyby ta sonda była zła to byś miał jakieś objawy, choćby zwiększone spalanie. No ale może to drganie rzeczywiście jest przez to. Dziwie się tylko, że kupujesz używane części tego typu. Do e46 :mad2: ?
Opublikowano

uzywane?

to byla nowa sonda boscha,

a w sumie dwie jedna uniwersalna to ta co ja koles polutowal jak parapet a druga to nowa z wtyczka, tylko gdzies tu wyczytalem ze kolega od bmw 7 mial problemy bo mu duzo palila i sie okazalo ze to zle sondy dostal...nowe pasujace wymiarem a nie voltarzem, mial kable wchodzoce od gnizad zolty i zielony tak jak ja i podobno powinna byc sonda na 5V, u mnie jest podobnie sonda ma dwa biale szary i czarny a kable wchodzace do autka zilony zolty...i stad ten post.

Opublikowano
aha nie oxygen sensor tylko LAMBDA MONITOR SENSOR lub REGULATING LAMBDA PROBEprosze nie wprowadzac w blad. niestety nie jest opisany ile voltowe to sa sondy jest tylko numer czesci 11781247406 i po tym bede szukal
Opublikowano
A to przepraszam. Sprawdź tak jak pisałem przez realoem. Obie były boscha? Nie porównywałeś numerów?
Opublikowano
ta pierwsza montowal idiota ktory zrobil takie luty ze lepiej sam bym to zrobil i wtedy nie sprawdzalem numerow, a druga sprzedal mi gosc w sklepie z czesciami tylko do bmw wiec...wtyk pasowal czyli wygladalo na to ze ok, a tu wlasnei sie dowiedzialem ze wcale moze nie byc ok ze te z bialymi sa 1V a jesli sie ma kable zolty i zielony powinna byc 5V i dlatego tu sie chcioalem czegos wiecej dowiedziec...mam te numery obu sond niestety nigdzie nie jest opisane ilo voltowe sa...
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL31&mospid=47631&btnr=18_0316&hg=18&fg=10

Części 8 i 9, ale wpisz jeszcze swój vin. Z tym "oxygen sensor" trochę ci zamieszałem, ale tej nazwy też się używa zwłaszcza w j. angielskim. Numery części muszą się zgadzać. Na starych chyba powinny być nr-y BMW i boscha (jeśli to oryginały). Poszukaj też na stronie boscha, powinien być katalog.

Opublikowano

dzięks

, moze ktos jeszcze mi cos podpowie jak jest dokladnie z tymi kolorami i napieciem 5V czy 1V

pozdr.

Opublikowano

podam ci numery sond orginału bosch i tylko takie będą chodzić żadne uniwersalne ci długo nie pochodzą tak mi powiedział mój znajomy ze sklepu moto, powiedział że nawet komp tych uniwersalnych często nie chce czytać .

- regulacyjna przed katem(ta jest ważniejsza) - 0258003559 cena 270zł

- diagnostyczna za katem - 0258003561

co do kabli masz takie jak ja mam ten sam silnik 1.9, u mnie 2xbiały 1xszary 1xczarny . pozdr. a co do napięcia to nie pomogę

Opublikowano

Kiedyś do e36 szukałem sondy i tam była właśnie 5V(z kolorowymi kabelkami), z tym że to był system siemensa i sonda też była siemensa (dokładniej robiło je chyba NTK dla siemensa). Jeśli był system boscha to była 1V sonda właśnie boscha, z szarymi kabelkami.

Może tak jest i w twoim przypadku.

Opublikowano

Koledzy i nadal nie wiem.

Do samochodu wchodza kable zolto zielony , sondy maja szare... czy moze ktos mi powiedziec czy to sa odpowiedznie? bo moze ktos wsadzil zle sondy ?

Opublikowano
Dlaczego nie chcesz znaleźć katalogu boscha z zamiennikami i porównać nr-ów ze swoimi? Miałbyś pewność.
Opublikowano

ok ok , porownam :) zaraz to zrobie tylko wydaje mi sie ze jesli powinny byc 5v z zielonymi, ok ok jush zaraz zrobie porownanie. i dam znac.

A propo syczenia to inny post rozwizany problem dzieki koledze ICEMANIAKowi , wielkie dzieki

Opublikowano

Koledzy sondy mam takie jak podaliscie numery, ale czy nie moze byc tak ze ktos tak samo sprawdzil je i poprostu powymienial, ale nie dociekal czy powinny byc boscha czy moze jednak siemensa?!

Zaraz bede dzwonil do serwisu i moze cos konkretnego mi powiedza. Pozdrawiam

Na carsofcie wyrzucalo mi bledy 171 i 141

Wiec wydaje mi sie ze to ta sonda diagnostyczna, czytalem tu na forum ze jak sa zielone i zolte to na 100 5V sorki ze sie powtarzam ale u mnie do zielnego i zoltego sa podlaczone sondy z kablami szarymi...