Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam..! Otóż trafiła mi się taka przypadłośc, że w zakresie prędkości 75 KM/h do 90 KM/h betka wpada w bardzo mocną wibracie z przodu pojazdu. Koło kierownicy drży wówczas jak szalone i wyraźnie czuć jak samochód trzepie się na boki, normalnie jak by miało jakieś koło za chwilę odpaść. W innych zakresach prędkości tego nie ma i stało sie to tak jakoś nagle. Oczywiście zaraz pomyślałem o wyważeniu przednich kółek :( ale to niestety niczego nie zmieniło, dalej jest tak samo. przypuszczam ze to coś z zawieszeniem kół przednich, ale czy ktoś z was mógł by mi określić bliżej co to mogło trafić szlak ??? Jakiś drążek, gałka czy coś innnego. Zaznaczam że cały przód samochodu trzepie na boki tak że wewnątrz z boku pasażer jak nie wie o tym :), to wtedy jest w lekkim szoku. Dzięki i czekam na jakieś wasze podpowiedzi.
sCorpioN
Opublikowano
Najpierw spróbuj doważyć koła na samochodzie bo możesz mieć nierówne tarcze, jeżeli jednak to nie pomoże to być może jest to środkowy drążek (zamiennik kosztuje ok. 240 PLN), u mnie to pomogło.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano
Sinendblok czy też Silentblok, nie wiem jak to dokładnie się pisze, ale jest to tulejka gumowo-metalowa ktora ma tłumić drgania i kasować luzy. Mam nadzieje @Radek740V8 że to faktycznie to :). Nie wiem jednak tak dokładnie z twojego opisu które to są na 100% ale domyślam się o których piszesz, szkoda że nie masz fotki, to by konkretnie mi rozjaśniło umysł :).
sCorpioN
Opublikowano
Super :)..... Znasz jeszce może orientacyjny koszt tych sinendblok-ów ??? i czy sporo rozbierania jest w betce zeby to wymienić. ??
sCorpioN
Opublikowano
Super :)..... Znasz jeszce może orientacyjny koszt tych sinendblok-ów ??? i czy sporo rozbierania jest w betce zeby to wymienić. ??

Właśnie kupowałem po 60 zł/szt.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Akrystian kupowałeś same silentbnlocki czy całe górne wachacze? Jeśli tak to podaj jakies namiary bo ja tez przymierzam się do zakupu.W poniedziałek będe w Zamościu :)
Opublikowano

Muszisz wyjąc cały wahacz górny (moze być problem z wybiciem zworznia od strony koła ale jak masz dobry sciągacz do sworzni to pójdzie dobrze), następnie najlepiej na prasie wycisnać stary (za pomocą np duzego imadła i tuleji o podobnych rozmiarach jak sinenblok), lub mozesz wygrzebać ze starego tą gumę a samą tuleję która pozostanie w wachaczu naciać brzeszczotem (wtedy zrobi się luz i też wyjdzie bez problemu), zwórc uwagę jak był osadzony stary bo to ważne (oznaczone są strzałkami) nowy najlepiej tez wcisnąc na prasie, wczesniej go nasmaruj dookoła smarem aby dobrze wchodził (mżoesz go też delikatnie wbić za pomocą młotka wiekszego i jakiegoś pierscienia ale lepiej na prasie), a jak bedziesz montował juz wahacz z nowym sinenblokiem to sruby dokręcaj na puszczonym samochodzie z lewarka (czyli ma stać na kołach) aby wachacz dobrze się ułozył i nia miał żadnych innych naprężeń.

P.S. ja oryginał Lemfordera kupowałem po około 110 PLN za sztukę (oczywiscie nie w ASO lecz w takim sklepiku)

Powodzenia

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
@katar14 ... ;) Złoty Medal dla Ciebie, za msitrzowską a co za tym idzie pomocną odpowiedź w tym wątku. Super, teraz już dzięki Tobie i @Radek740V8 wiem jak sie za to zabrać Big THX Panowie... :clap:
sCorpioN
Opublikowano
Akrystian kupowałeś same silentbnlocki czy całe górne wachacze? Jeśli tak to podaj jakies namiary bo ja tez przymierzam się do zakupu.W poniedziałek będe w Zamościu :)

Kupowałem tylko same gumy firma hmm .... coś na M nie pamiętam dokładnie nazwy, FEBI były po 75 zł ale sprzedawca powiedział, że te tańsze też są niezłe. Brałem w ADMOCIE a tam nie dostaniesz od ręki, zamawiają i przychodzą na drugi dzień. Na stanie to mogą mieć jedynie w IMPO-MOTO (ul. Orla obok szkoły NR 6), nie znam ceny ale jakby co mogę podjechać i się zapytać.

Na allegro cały wahacz z tuleją (nie wiem jaka firma) kosztuje 113 zł.

kiedyś

E32 730

E36 318