Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem polega na tym, ze przy 3000 obr. silnik przez 1s czasami do 5s przestaje sie wkrecac na obroty a po chwili ciagnie jak glupi dzieje sie tak na biegach 3,4,5. Na 1 i 2 ciagnie dobrze. Jest to problem zwlaszcza przy wyprzedzaniu. :mad2:

Co moze byc przyczyna?

-pompka paliwa ( wyczyscic)

-filtr (niedawno zmieniony)

Silnik pracuje rowno, strasznie nei kopci, odpala bardzo dobrze, mocy mu nie brakuje poza tym momentem 3tyś obrotow

Doradzcie co to moze byc gdzie szukac.

Pozdrawiam

PS. stalo sie to dzisja predzej nei mialem problemu.

Opublikowano

Miałem podobny problem, nagle tracił moc a potem przyspieszał. Rozwiązałem go wymieniając turbinę. Stara nie miała luzów ani żadnych fizycznych oznak uszkodzenia, prawdopodobnie zawór ciśnieniowy się popsuł w niej. Nie sprawdzałem u mechanika, bo ta mi dobrze chodzi. Jedź gdzieś gdzie się turbinami zajmują i niech Ci Twoją sprawdzą, chyba że masz drugą jak ja żeby przełożyć.

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Witam

Problem polega na tym, ze przy 3000 obr. silnik przez 1s czasami do 5s przestaje sie wkrecac na obroty a po chwili ciagnie jak glupi dzieje sie tak na biegach 3,4,5. Na 1 i 2 ciagnie dobrze. Jest to problem zwlaszcza przy wyprzedzaniu. :mad2:

Co moze byc przyczyna?

-pompka paliwa ( wyczyscic)

-filtr (niedawno zmieniony)

Silnik pracuje rowno, strasznie nei kopci, odpala bardzo dobrze, mocy mu nie brakuje poza tym momentem 3tyś obrotow

Doradzcie co to moze byc gdzie szukac.

Pozdrawiam

PS. stalo sie to dzisja predzej nei mialem problemu.

Ja cos takiego mialem ale w TDS jak padała pompka paliwa w baku.

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano

Turbina ma bardzo minimalne luzy ale pompuje bardzo dobrze. a westgate mam sprawne bo sie otwiera bez najmniejszego oporu. NA postoju nic sie nei dzieje i jak juz pisalem na biegu 1 i 2 jest idealnie.

A czy jak turbo bedzie dawac za duzo to czy tak bedzie sie dzialo?

Sprawdze najpierw pompke paliwa w baku i ajk nie da to efektu to zabiore sie za turbo.

Jezeli kos ma jeszcze jakies pomysly co to moze byc to z gory dzieki.

POzdrawiam

Opublikowano
Turbina ma bardzo minimalne luzy ale pompuje bardzo dobrze. a westgate mam sprawne bo sie otwiera bez najmniejszego oporu. NA postoju nic sie nei dzieje i jak juz pisalem na biegu 1 i 2 jest idealnie.

u mnie też tak to wyglądało ale wymiana pomogła, najczęściej zdarzało mi się to przy 170km/h tak jakby na dużych obrotach właśnie zawór przy kolektorze się zacinał

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg