Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj pojechalem napelnic klime, bedac przekonany, po roczniku, ze mam r134. Okazalo sie jednak inaczej :duh:

Co teraz z tym zrobic?

Szukac jakichs magikow od lodowek, czy przerabiac na r134?

Jaki koszt i gdzie?

Wiem, ze na 90% nikt tego w opolskim nie robi raczej i musze sie wybrac na slask.

Znajomy przerabial starego mercedesa z r12 na r134, ale mowil, ze tylko po znajomosci, bo nie oplacalne...

Ja z klimy nie zamierzam rezygnowac, zwlaszcza, ze byla sprawna, tylko braklo czynnika.

Poradzcie cos :)

Najlepiej konkretne zaklady, gdzies na slasku, oraz na jaki koszt musze sie przygotowac.

Pozdrawiam
Opublikowano

Ja to przerabiałem w poprzednim aucie - stary Nissan.

I wiem dwie rzeczy:

1) przeróbka na R134 nie ma sensu - strasznie drogo w porównaniu do wartości samochodu

2) bez problemu nabijesz klimę w większości serwisów zajmujących się urządzeniami chłodniczymi - oni doskonale wiedzą, że dużo samochodów ma klimę na R12 i dlatego większość z nich świadczy takie usługi. Bo mogą nieźle zarobić bez specjalnego wysiłku :)

Przynajmniej tak jest w Lublinie, ale sądzę, że wszędzie jest mniej więcej tak samo. Poszukaj takiego serwisu zanim się wybierzesz na Śląsk

Opublikowano
witam! mozna przerobic na r134 mozesz sprawdzic na realoem bmw oferowalo specjalne "kity" zawierajace oringi zawory i rozprezne ale niewiem czy to bedzie oplacalne lepiej nabic r12 we wroclawiu jest zaklad ktory to zrobi koszt to 300zl wiem bo pytalem ,slyszalem tez o zamiennikach r12 ale nic nie wiem wiecej na ten temat
Opublikowano
nie musisz nic przerabiać mimo że czynnik r12 zpstał juz wycofany ze względów wiadomo jakich jest coś takiego jak zamiennik czynnika r12 nazywa mp 139 i nim smiało możesz napełnić klime i ma go większość serwisów zajmujących się urządzeniami chłodniczymi i bez problemu i jakich kolwiek mega kosztów naiją ci klime.