Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
z gory mowie, ze szukalem po tym forum odpowiedzi na moje pytanie i nie znalazlem zadnej konkretnej odpowiedzi. chodzi mi o to, ze wszystkie odpowiedz raczej dotyczyly starszych modeli, nic o e46. jesli ktos wie, a najlepiej jezeli ktos juz wymienial, niech napisze jaki olej, ile trzeba go kupic, syntetyk czy polsyntetyk i czy w 328Ci cupe z 2000r. jest szpera czy nie? i jesli chodzi o skrzynie tez chcialbym sie dowiedziec jaki olej, ile go wlac? jesli ktos wie to niech napisze jeszcze co ile powinno sie to robic i co przy okazji tej wymiany warto wymienic czy zwrocic uwage? z gory dzieki.
Opublikowano
Było wielokrotnie o tym. Generalnie producent nie przewiduje wymiany. Sprawdź czy masz szperę, wchodzi chyba 1l, ale kup 2 i zalej pod korek. Olej kup w ASO, będą wiedzieli jaki, do szpery tylko tam jest dostępny.
Opublikowano
poweim szczerze wole dmuchac na zimne bo nie mieszkam w polsce i naprawy kosztuja mnie troche wiecej. za jakis czas wybieram sie do kraju i zamiezam sobie wszystko porobic. ostatnio walnol mi wiatrak od chlodnicy, w polsce kosztowalo by mnie to z 200zl. mnie kosztowalo z wymiana 430 funtow. gdy go kupilem profilaktycznie wymienilem oba paski, od klimy i wielorowkowy od alternatora, przy wymianie okazalo sie pompa wody jest rozwalona i lada chwila moze zaczac ciec, ze nie mieli jej na stanie i musieli moja bunie przetrzymac na warsztacie musialem zaplacic za wszystko 340 funtow. tak, ze nie dziw mi sie, ze chce to porobic zanim sie cos stanie.
Opublikowano
nie badz nadgorliwy jeżeli nie trzeba to nie wymieniaj, ktos kiedys pisał że wymienił olej w dyfrze profilaktycznie i pózniej dyfer mu "wył" także czasem lepiej odpuscic sobie niepotrzebne wymiany :norty:
Opublikowano

wymieniałem ostatnio olej w dyfrze(przy okazji wymiany uszczelniacza)

ja mysle że warto zmienić, nie jest to majatek a olej niewygladał juz najlepiej...

Opublikowano

rok 99 , przebieg na budziku 169tys, uszczelniacz wymieniłem od strony kierowcy na dyfrze, objawy były takie że ciekło z lewej strony z dyfru, okazało sie że ktoś to wczesniej rozbierał i zle złożył i dla tego ciekło...

Niemam szpery i zalałem olejem mobil o ile dobrze pamietam 75w90

Jak masz szpere to bedzie chyba 75w 1.. ileś ? i produkuje go chyba tylko Castrol