Skocz do zawartości

Gniazdo diagnostyczne okrągłe - brak blaszki na L-Line (15 )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam interfejs VIAKEN OBD Interface z czterema kabelkami GND, +12V, K-Line, L-Line. Po pierwsze nie działa mi to bo oczywiście mam przejściówkę USB chociaż człowiekowi na forum działa nawet z nim rozmawiałem dziś przez telefon. Ale mniejsza o to. Żeby mieć pewność wykołuję dziś komputer stacjonarny. Podłączam kabelki wg schematu czyli GND i +12V wiadomo, K-Line mogę podłączyć jak rozumiem do 17 lub 20 a L-Line do 15 pinu, tylko że przy 15 nie mam blaszki a więc wkładam po prostu kabel w luźną dziurę. Czy tylko ja nie mam styku w tym miejscu ? Proszę o radę.

Pozdrawiam

Tjw

Opublikowano

Nie wiem co napisał poprzednik pod linkiem,, ale ja nie mam pinu 15 i wszystko działa jak należy (mam interface Autosoft, ale z tego co wiem to one są oparte na takiej samej elektronice). Mam piny 17 i 20 i daje się wszystko zdiagnozować, trzeba tylko mieć cierpliwość z przekładaniem kabelków od interface'u. Te, po których idą dane możesz dowolnie wpinać do pinów 17 i 20 z ich zmostkowaniem włącznie. Różne moduły da się odczytać w różnej konfiguracji podłączenia kabelków do pinów 17 i 20. I nie masz się co obawiać, ja się upewniałem w Autosofcie i nie ma opcji uszkodzenia interface'u, a tym bardziej elektroniki samochodu. A ponieważ mnie denerwowało przekładanie kabelków w gnieździe i wielokrotne bieganie pod maskę i do auta gdzie był komp to przerobiłem interface w taki sposób, że przełącznikami mogę dawać sygnał z pinów 17 i 20 odpowiednio na kabelki niebieski i biały oraz mostkować je nie ruszając sie z wnętrza auta.

powodzenia

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png