Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Gdy rano odpaliłem auto, i włączyłem wsteczny poczułem opór przy cofaniu, nagle zapalił się kontrolka ASC i ABS, pożniej zgasła. Odczuwalny był dziwny dzwięk z prawego tylnego koła jakby coś tam haczyło, ale po chwili dzwięk ten ustał, dodatkowo zgrzytała pompa ABS mimo że samochód stał w miejscu.

1.1 Podczas jazdy musiałem wyhamować ale nie gwałtownie, i po chwili znów ABS ASC, po przejechaniu kilku kilometrów i ponownym odpaleniu zgasło.

1.2 Wczoraj wieczorem zwolniłem auto z ręcznego, cofałem i słyszałem tarcie w prawym kole, i nagle zapaliły się ABS i ASC, tarcie ustało ale ABS i ASC się świeci.

Proszę o pomoc, czy ktoś z was miał taki przypadek i jeżeli ktoś posiada jakąś instrukcję wymiany czyjników będę wdzięczny

Edytowane przez LeszekW
LW
Opublikowano

Najprawdopodobniej coś się stało ze szczękami hamulca postojowego, wielce prawdopodobne że odkleiła się okleina i to właśnie ona powoduje całe zamieszanie....

Co do świecących się kontrolek, to zapewne jest dlatego że uszkodzona szczęka blokuje lekko koło tylne a czujniki wykrywają inną prędkość obrotową koła z tą felerną szczęka, dlatego kontrolki się zaświecają (bo poprostu wszystko dziala) Proponuje jak najszybciej rozebrać tylne hamulce i sprawdzić co się stało.

Pozdrawiam.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano

Dzisiaj robiłem diagnostykę. okazało się że połączenie z tylnym prawym kołem jest niedziałające "Right rear wheel speed sensor cable" STATUS ERROR

1. Przeczyściłem tylne koło WD40 i po odpaleniu samochodu słyszałem jakieś dziwne dźwięki z tylnego koła, na chwile zaświeciła sie kontrolka (2 s)ASC, poźniej zgasła, dźwięk znikł. (30s). Czym jest ten dzięk, odczucie takie jakby szczęki bez ruszenia pojazdu same dociskały i wracały do swojej początkowej pozycji przez około 30s . Po tym czasie wszystko zgasło na jak długo to zobaczę jutro.

LW
Opublikowano
1. Przeczyściłem czujnik ABS, i się naprawiło na jak długo zobaczę, ale na postoju co jakis czas buczy mi pompa ABS, dzięk to chrobotanie w pompie, i dociska tylną tarczę . Proszę o opinie w tej sprawie.
LW