Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wielki problem mianowicie nie moge dostać do mojej 524 nagrzewnicy w sklepech motoryzacyjnych przegladam conajmniej z 4 katalogi z nagrzewnicami i nigdzie nie ma mojej Valeo jest bardzo podobna ale nie uklad śrub na rurki które wkrecam do nagrzewnicy nie pasuja, dzwonilem do ASO niestety po numerze nagrzewnicy nic nie wyskakiwało i powiedzieli ze i tak musze przyjechac osoboscie bo jezeli by sie znalazla to musze zaliczke wplacic bo to jest "STARE" auto :| a do ASO mam troszke kilometrów a niestety auto mam uziemione. Regenerować nie chce bo prędzej czy później i tak pusci może ktoś z wiekszym doświadczeniem pomoze mi takie coś znaleźć na zdjęciu jst ułożenie śrubek 2szt. i rurek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d004784fbe8571dc.html

Opublikowano

Gość z tej aukcji handluje nowymi częściami do BMW:

http://www.allegro.pl/item359554216_martom_bmw_e34_e_34_mocowanie_zderzaka.html

taniej o 10% niż w salonie, raz kupowałem u niego ale już nie muszę bo dostałem w ASO taką samą zniżkę. Niestety nie wszystkie części ma oryginalne, chyba większość to zamienniki. Plusem jest wysyłka do domu. Zadzwoń do niego to może Ci to sprowadzi, podaj mu numer katalogowy z realoem.com

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

:) Zaliczkę chcą nie dlatego, że to stare auto (bo dla nich nie jest) – tylko dlatego, że nagrzewnica kilka złotych kosztuje, a mało części dotąd kupiłeś w ASO ;) :)

Ale do rzeczy – od razu napiszę, że z doborem nagrzewnicy nie jest prosta sprawa (może innym razem napiszę dlaczego)

Najpierw, jeżeli możesz, podaj ten numer, o którym wspomniałeś.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

No właśnie – ze zdjęcia też trochę podejrzewałem, że masz Siemens

Domyślam się, że nie masz klimy.

Z tym wydrukowanym numerem (64115329026), rzeczywiście jakoś trudno jest go znaleźć (mimo, że to numer BMW) , ale spotykałem się już z tym, że numery części ulegają czasem zmianie.

Mimo wszystko, wg mnie sprawa jest prosta, bo najprawdopodobniej zamawiasz element nr. 64 11 6 971 104

Mniej optymistyczne jest, to, że nie jest to ten najtańszy wariant (jak w przypadku Behr: 587zł), tylko wręcz odwrotnie, bo koszt Siemens to 1067zł

Trudność, o której wcześniej wspomniałem w przypadku nagrzewnic do E34 bez klimy polega na tym, że są trzy typy:

Behr 587zł

Valeo 1067zł

Siemens 1067zł

Przy czym VIN nie zawiera informacji o tym, co się ma – stąd nawet ASO też o tym nie wie, dlatego trzeba najpierw dostać się do starej nagrzewnicy i najlepiej jechać z nią do ASO, żeby zamówić nową.

Pozdr.

P.S.

Szkoda, że prawdopodobnie Siemensa nie ma w ofercie InterCars, bo na pewno byłby dużo tańszy niż w ASO. Jest z kolei Nissens – w trzech typach – może któryś zastępuje Siemensa???

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

o kolego widze, ze masz taka nagrzewnice jak ja w M20B20 z 90r. troche sie nalatalem zanim dostalem sprawna uzywke, na szczescie koszt to 50 zl, ale nowa szlo dostac u mnie w Lublinie za 450, tak wiec w sklepach nie powinno byc z tym problemu

podzwon po sklepach z chlodnicami, musza taka miec

pozdro

Opublikowano

Przy okazji tematu nagrzewnic – podczas dokopywania się do nagrzewnicy i ściągania deski – zdejmowaliście boczki ze słupków? Pytam, bo wydaje mi się, że tam jest jakaś śruba, którą jakieś ramię wychodzące z kokpitu jest przykręcone do słupka (tak z lewej, jak prawej strony).

I poza tym – gdzie zauważyliście wycieki z Waszych nagrzewnic (znam różne wersje objawów cieknącej nagrzewnicy)

Pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano

Marek, czytasz to co w tym wątku napisałem?

Już wcześniej przygotowałem Cię na koszt Siemensa w ASO.

Idź ze swoim Siemensem do InterCars (Katowice bądź Opole – gdzie Ci wygodniej) – tam wprawdzie z tych stosowanych na pierwszym montażu jest tylko Behr i Valeo, a Siemensa nie ma, ale są trzy typy Nissens. Mam podejrzenia, że jeden z nich może być zamiennikiem Siemens (inny Behr, a trzeci Valeo ) - koszt ok. 550zł.

W IC często towar mają na stanie – dlatego popatrz na każdego z tych Nissens'ów (to zresztą bardzo dobra jakość – mówię na podstawie mojej nowej chłodnicy)

Poza tym, jeżeli możesz, odpisz mi na pytanie z poprzedniego mojego postu. Dzięki.

Pozdr.

P.S.

Używaną nagrzewnicę omijaj najszerszym łukiem !!! – chyba, że chcesz ciągle mieć świadomość, że ta duża robota związana z wymianą może czekać Cię ponownie lada dzień, tydzień – itd.

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano
Przy wyciąganiu nagrzewnicy nie musiałem odkrecac tego ramienia a mam go tylko po lewej stronie cieżko było na poczatku wyczaic gdzie cieknie bo gdy sie ja wyciagnęło i zalało płynem to nie widac było zadnych wycieków dopiero musiałem włożyć jeszcze raz i zagrzac silnik wtedy zaczęło sie sończyć na łączeniu radiatora z tym plastikiem chyba to jest klejone wokół i dlatego pusciło i przeciekło albo ze starości albo musiało sie zrobic jakieś wieksze ciśnienie w układzie
Opublikowano

u mnie cieklo wyraznie od strony kierowcy, tapicerka robila sie wilgotna i szyba przednia zaczela parowac

mozesz sprobowac przerobic na inna, ja raczej szukalbym od razu z rurkami, mniej zabawy, te rurki na pewno da sie wyciagnac.