Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakie macie spalanie wg komputera w swoich e46 z silnikem 2.0 desel?

Ja właśnie zakupiłem 318d i teraz wskazuje mi 10,2l. Wiem, że to zależy od nogi a wg mnie ja mam ekonomiczną- nie kręciłem auta i nie gazowałem prawie wcale. Muszę przejechać troszeczkę więcej km i wtedy będę wiedział ile dokładnie pali, ale wg mnie to auto z tym silnikiem powinno palić sporo mniej. Co może być przyczyną takiego spalania? Auto było podłączane pod komputer i został wykazany tylko błąd wentylatora klimy (sterowanie przy wiatraku jest walnięte) nic więcej. Co mogę jeszcze sprawdzić/wymienić???

Radek

Opublikowano

dużo czytałem na ten temat i nie wiem od czego zacząć:

1. sonda lambda- komputer nie wskazał jej błędu,

2. wymienić przepływomierz,

3. elektrozawór,

co jeszcze mogę sprawdzić i w jakiej kolejności.

Dodam może jeszcze, że mimo iż auto ma 116KM to wydaje mi sie, że jest troszeczkę "za słabe"jakby" brakowało jej mocy (idzie troszeczkę lepiej od 2500, ale i tak wydaje mi się, że powinna lepiej). Może to będzie wskazówką, która ma przyczyny takiego spalania???

Radek

Opublikowano

od 2 miesięcy mam auto z takim silnikiem

normalna jazda w mieście, dużo korków, światła na 2/3 razy spalanie wg kompa max 7.8 l, na stacji ca 7.9.

na trasie pali około 5.7-6 litrów.

jeśli chodzi o moc, to przyspieszenie może nie jest rewelacyjne, ale u mnie jest wyraźnie odczuwalne już od ~1700/1800 obrotów

Opublikowano

no to niestety moje obawy potwierdziły się. Muszę chyba w pierwszej kolejności przeczyścić te filterki w elektrozaworach o których tyle mowy na forum.

Dziękuję za informację.

Radek