Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej zastanawiałem się nad zakupeł auta 3 letniego bo takie niby są młode i o 40% tańsze niż z salonu, ale nie mają gwarancji.

Teraz zastanawiam się nad nowym i tu moje pytanie : co dokładnie daje gwarancja ?

Zakładam że nie jest ona wliczona w rzeczy eksploatacyjne tj. tarcze, hamulce, amortyzatory itp ? ... a jeśli np. przy przebiegu 20k km zacznie mi skrzypieć zawieszenie to gwarancja tego nie uwzględnia ?

Proszę o w miare wyczerpujące odpowiedzi to będę wiedział czy kupować 3 latka, czy nowe auto.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Na gwarancji naprawią Ci zawieszenie. Przynajmniej powinni.

W E91 wymienili mi tulej na wahaczach z tyłu.

Boczek drzwi też wymienili - łuszczyła się farba koło uchwytu.

Amoryzatory też - jakaś trefna partia była

W E60 sugestia dealera: przyjedzie pan przed końcem gwarncji i sprawdzimy dokładnie samochód i wymienmy to co zepsute.

Pozatym zawieszenie to mi wymieniali w firmowym Fiacie. Tylko, że wtedy trzeba użyć siły perswazji i mieć dar przekonywania.

Ja planuję sprzedać swoje BMW jak będzie miała 4 lata - koniec leasingu, a potem biorę nowe lub roczne.

Opublikowano

Brzmi fajnie, czyli jak ma sie gwarancje to nie dosc ze auto jest nowe i nic sie nie powinno psuc, to juz gdy sie zepsuje to powinni wymienic. Ta utrata 40% wartosci auta przez 3 lata to czasami tyle ile sie wlozy w auto aby je ciagle naprawiac gdy sie kupi uzywane .....

BMW daje gwarancje na rok ? czy dwa ? dzis widzialem toyote z naklejka ze ma gwarancje na 5 lat , i KIA 7 lat .... czy to mozliwe aby w tych autach przykladowo przez 5 lat wymieniali zawieszenie ? cos mi tu sciema zalatuje.

Czy jesli kupilbym auto od jakiegos brokera aby miec nizsza cene niz w salonie to gwarancja jest uznawana w ASO ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

BMW daje na dwa lata. Nie wiem jak w innych firmach odnośnie wymiany elementów zawieszenia. Ja patrzę przez własne doświadczenia

Odnośnie brokera. To raczej gwarancja będzie, ale jak kupisz w Polsce to masz podstawowy pakiet serwisowy w cenie i ubezpieczenie na poziomie 4-5% wartości.

Negocjuj z dealerem to powinieneś kilka procent urwać.

Opublikowano
Witam doznałem tego że gwarancji nie obejmuje nic dosłownie nic nic pomijajac wsztko perforacja karoserii okazuje się latającymi kamieniami zawieszenie polskimi dziurami a tapicerka foteli spasłym pasażerem bo nie jestem ułomkiem i warze 110 kg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kpina w kraju postkomunistycznym mogą przechodzic takie jaja u wuja sama jest to niedopuszczalne !!!!
Opublikowano

gwarancja w polsce to gwarancja wydatkow na serwis....a jak przychodzi co do czego to wypinaja 4 litery...

moj ojciec kupil nowego passata i zaliczyl trzy przeglady co go kosztowaly 5 tys zlotych, potem w aucie o przebiegu 70 tys padla pompa wtryskowa...

serwis uznal-wina uzytkownika bo zle paliwko itd... wyliczyli za naprawe 8,9 tys zl...

stary dal sobie spokoj z gwarancja, pompe naprawili garazowi mechanicy-pekla jakas sprezynka, koszt 400 zl z robota...

i smiga , fakt, psuje sie ten passat, ale naprawia go na czesciach ze szrotu

a passat to 2,0 tdi 2006 rok

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

jak by nie bylo, napewno trzeba pilnowac terminow przegladow. znam z drugiej reki sytuacje jak w e60 m5 sie koles spoznil (przelecial kilometraz), padla mu pompa wody i musial poleciec z kieszeni (suma 5cyfrowa)

BMW daje gwarancje na rok ? czy dwa ? dzis widzialem toyote z naklejka ze ma gwarancje na 5 lat , i KIA 7 lat .... czy to mozliwe aby w tych autach przykladowo przez 5 lat wymieniali zawieszenie ? cos mi tu sciema zalatuje.

takie 'X lat' ma czesto 'lub X00.000km', a w umowie zapewne sprecyzowane czego dotyczy.

tak jak 'juz od 30.000pln!' a w dopisku 'w kredycie 50/50'