Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy zaklepałem e46 sprowadzone z francji, niby koleś tłumaczył co i jak, ale mechanik mówi że czasem są problemy z zarejestrowaniem aut z Francji i np Litwy. Czu mógłby ktoś poinstruować co pokolei mam i gdzie załatwiać.
Opublikowano

szczerze jeszcze nie spotkalem sie z problemem przy rejestracji auta z francji o ile masz wszystkie dokumenty czyli umowe oraz dowod rejestracyjny. wymienie Ci teraz po kolei co musisz zrobic aby auto zarejestrowac w polsce

po pierwsze przeglad dalej tlumaczenia dokumentow nastepnie oplaty celne (na oplacenie celnego jest chyba tydzien czasu od daty na umowie bo pozniej jakies kary sie placi ale jakie i ile to nie wiem bo przewaznie robie to praktycznie od razu) nastepnie po odebraniu z celnego odpowiednich dokumentow udajesz sie do urzedu skarbowego zdajesz dokumenty i czekasz okolo 5 dni roboczych pozniej musisz oplacic recykling i zarejestrowac auto w wydziale komunikacji pamietaj zebys tego samego dnia co bedziesz rejestrowal oplacil OC no i to by bylo na tyle.

napisze ci jeszcze mniej wiecej koszta

przeglad - 170zl; tlumaczenia okolo 70zł; oplata celna - w zaleznosci od kwoty na umowie; skarbowy - 160zł; recykling - 500zł; rejestracja okolo 270zł

Opublikowano
kolego pawelski jak wyglada ten dowód rejestracyjny, jaest taki sam jak te nasze czy ma większy format?
Opublikowano
ten francuski dowod w ogole nie przypomina polskiego ma calkiem inny format wiem ze sa dwa rodzaje jeden jest taki dlugi (z takim sie spotkalem) a ten drugi prawdopodobnie ma format A4 nie jest on taki jak polski nie jest sztywny raczej bardziej przypomina nieco grubsza zwykla kartke papieru, cos jak papier techniczny poznasz na pewno bo sa na nim dane auta, jakies takie wzorki i jest napisane cos w stylu CERTIFIKATE D'IMMATRICULATION
Opublikowano

Witam aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

30.04.2008 zarejestrowałem w Urzedzie Komunikacji auto sprowadzone z belgii - oczywiście BMW , czy muszę opłacić ubezpieczenie OC od razu czy moge później. Zaznaczam że auto narazie nie będzie jeszcze przez jakiś miesiąc używane. Czy można to ubezpieczenie opłacić powiedzmy dopiero za miesiąc jak będę juz nim jezdził?

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Witam aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

30.04.2008 zarejestrowałem w Urzedzie Komunikacji auto sprowadzone z belgii - oczywiście BMW , czy muszę opłacić ubezpieczenie OC od razu

jesli odebrales juz blachy to TAK

czy moge później.

mozesz ale bedzie kara :worried:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano

No tak ale kto ta karę weryfikuje? I jakiej wysokosci może być?

Czy policja nałoży karę jezeli się dopatrzy podczas kontroli że OC zawarte dużo później niż data rejestracji, czy moze organ ubezpieczający dołozy do składki?

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
dokladnej wartosci ci nie podam ale wiem ze im dluzej nie placisz to kwota rosnie i wcale nie są to grosze bo nie jest to 200 czy 300zl tylko wiecej, a kto to zweryfikuje? w razie kontroli misiaczki na pewno, ubezpieczalnia to nie wiem ale pewnie tez sobie swoje policzy :?

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
i oproc tego w razie stluczki (czego nie zycze) gdy ubezbieczalnia zorientuje sie ze auto bylo zarejsestrowane a nie ubezpieczone to bedzie rowniez kara na poczet Funduszu Gwarancyjnego a z tego co wiem to oni nawet jednego dnia nie popuszczaja takze radze sie pospieszyc