Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka-mój tds coś zaczął zamulać.Stoje na światłach i wciskam gaz, zaczynam ruszać i słysze buuuuuuuuuuu(tak jak by sie bławił) i jak turbo załapie to wtedy jakoś jedzie.Nie zawsze jest to buuuu ale przeważnie.Wydaje mi sie że sie dławi.Ale dla czego???Dodam ze to automat-Prosze o pomoc

Jest to 525 tds 94r.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Może skrzynia weszła w tryb awaryjny i nie masz pierwszych dwóch biegów.

Sprawdź ile masz zmian biegów.

Pozdrawiam

003.jpg
Opublikowano
Nie wszystkie biegi są.Właśnie byłem sie przejechać.Dławi sie jak cholera a po załączeniu turbo jedzie normalnie.Tak jak by dostawał za dużo powietrza.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Wydaje mi się, że turbina pracuje cały czas (nawet na wolnych obrotach)

Jak mu przyciśniesz to zwiększają obroty turbiny i wtedy jest lepsze doładowanie powietrzem.

Może jest coś z turbiną że przy miejszych obrotach nie pracuje (syf w turbnie) i dopiero jak osiągnie pewne obroty to siła wylotu spalin ją rozkręca i wtedy jedzie normalnie. Sprawdź czy jest wszystko w porządku od turbiny po kolektor ssący. Wyczyść przy okazji chłodnicę powietrza z oleju (bo pewnie jest go tam trochę) i zawór EGR, sprawdź też filtr powietrza. Zobacz po prostu czy wszystko jest ok z dolotem powietrza do kolektora ssącego.

A co dwałwienia się, to może tak być bo mieszanka ma za mało powietrza i nie ma odpowiedniego ciśnienia w komorze spalania. Przypomniało mi się coś jaszcze, zobacz czy samochód ci kopci czarnym dymem.

Pozdrawiam

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
czesc wam ale takie objawy prawdopodobnie wskazuja na uszkodzenie przepływomierza . :D

A powiedz mi kolego gdzie jest przepływomierz w TDS-sie, bo nie wiem. :D

Wydaje mi sie, chociaż nie jestem do końca pewny, że to zawór EGR reguluje dopływ powietrza do kolektora ssącego.

Może nie mam racji, więc proszę bardziej doświadczonych kolegów o podpowiedź.

Pozdro

003.jpg