Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co może być przyczyną opóźnienia reakcji na pedał przyspieszenia, tzn. jeśli szybko wcisnę i puszcze noge z gazu to obroty wkręcają sie tylko do 1500obr/min. W aucie kolegi obroty po takiej czynności wkręcają się do ponad 3000tyś obr, dodam ze moje auto od dłuższego czasu zrobiło sie słabsze i czesto mułowate, podejzewam sonde labda ale wolę was doświadczonych kolegów zapytać o rade za co konkretnie sie zabrać lub sprawdzić. Silnik mojego auta to M40 poj 1.8 kolegi M43 poj 1.8.

Opublikowano
Miałem duże pojedyncze hałasiliwe tykanie jak by coś uderzało o silnik, szybko wymieniłem popychacze hydrauliczne na nowe i jest prawie OK. Wałek jak twierdzi mechanik jest OK Ogolnie mechanik ocenił cały rozrząd na dobry zresztą ja też tak twierdze ponieważ zużycie jest nie widoczne. Silnik wkręca sie na obroty az do odcinki. Obecnie rano słychać klekot który po 1 min zanika. Ale tym sie specjalnie nie przejmuje ponieważ nie widziałem bemki które by nie miały tego lekkiego porannego klekotu, nawet M43 mają. Zamiast jechać do mechanika postanowiłem rozebrać troszke osprzętu silnika i tak zrobiłem, rozebrałem krokowca wyczyściłem go WD40, czyściłem przepływkę, sprawdziłem potencjometr przepływki, sprawdziłem równierz przepływomierz, ogolnie wszystko jest OK złożyłem wszystko i pojechałem na jakąś dłuższą prostą i od 0 do 100km/h przyspieszam w 10,8s natomiast od 60 do 100 na 4 biegu uzyskałem 11s. Mimo tych osiągów nie udało sie znaleść przyczyny słabej reakcji na wciśniecie pedału przyspieszenia.
Opublikowano
od 0 do 100km/h przyspieszam w 10,8s natomiast od 60 do 100 na 4 biegu uzyskałem 11s

Nie wiem czym sie przejmowac. 10,8 sek do 100km/h M40 to bdb wynik, nawet fabryczne dane /dostepne na forum/ sa gorsze od podanych przez Ciebie.

Opublikowano
W tygodniu zakupie nowy filtr paliwa a potem wleje srodek do czyszczenia układów paliwowych/wtryskiwaczy. Napisze jakie są efekty.
Opublikowano
Witam.

Co może być przyczyną opóźnienia reakcji na pedał przyspieszenia, tzn. jeśli szybko wcisnę i puszcze noge z gazu to obroty wkręcają sie tylko do 1500obr/min. W aucie kolegi obroty po takiej czynności wkręcają się do ponad 3000tyś obr, dodam ze moje auto od dłuższego czasu zrobiło sie słabsze i czesto mułowate, podejzewam sonde labda ale wolę was doświadczonych kolegów zapytać o rade za co konkretnie sie zabrać lub sprawdzić. Silnik mojego auta to M40 poj 1.8 kolegi M43 poj 1.8.

mam to samo tyle że 1,6 M40. Silnik sprawny, kręci się do końca ale bardzo kiepsko reaguje na pedał gazu tak jak u ciebie 1500rpm. Dolot sprawdziłem i nie mam pojęcia co to może być.??? :?

Opublikowano
Witam.

mam to samo tyle że 1,6 M40. Silnik sprawny, kręci się do końca ale bardzo kiepsko reaguje na pedał gazu tak jak u ciebie 1500rpm. Dolot sprawdziłem i nie mam pojęcia co to może być.??? :?

Ja mam tak teraz... U mnie na 100% przepływomierz... (no jak nie ma klapki bo wyrwało to nawet na kompa nie jade bo po co :mad2: ) polecam podpiąć się pod kompa....

Moja diagnoza - 80% - przepływka

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg