Skocz do zawartości

[E36]Potrzebna opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, właśnie przymierzam się do kupna jakiejś trójeczki, namierzyłem taką jedną , 94r 320 z vanosem, i uwaga - niby udokumentowane 96tys. przebiegu, ogólnie autko bardzo zadbane wszytko ładnie chodzi, pomijając rozterki 2.0 czy 2.5 pojawia się jedno "ale", oto vin tego autka "ja61971", w/g niego autko jest w automacie, a to które ja oglądałem miało zdecydowanie manuala :) , no i właśnie nie wiem co o tym myśleć. Prosiłbym o jakieś opinie czy e/w wskazówki co by w nim jeszcze posprawdzać, autko niby było serwisowane w ASO i od 7 miesięcy jest w PL. Trochę to wszytko podejrzane, z drugiej strony tapicerka, fotele, kierownica itp w bdb stanie..
Opublikowano

Series: 3' E36

Body: Coupe

Model: 320i

Engine: M50

Region: ECE

Version: Left Hand Drive

Transmission: Automatic

Manufact. date : 1993/12

skrzynie mogl ktos zmienic :P

Opublikowano
  • Autor

eh tyle sam znalazłem i od tego zaczęły się moje wątpliwości.. , wątpię że ktoś sobie ot tak zmienił coś takiego, mechanikiem nie jestem, ale to przecie z pół samochodu trza wymienić :) , sprzedawca podaje datę produkcji 94, w/g vin to 12/93 no ale to jest do wytłumaczenia..

A tak oto wygląda, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć po wyglądzie, czy nic nie było w niej "przekombinowane", czyli migacze sprzed/po liftingu itp.. I ogólnie czy komuś się cokolwiek nie zgadza, widzi dowody jakiejś kombinacji ?

http://img353.imageshack.us/img353/9342/320dx0.jpg

http://img170.imageshack.us/img170/7180/3202se0.jpg

Opublikowano
witaj moim zdaniem zderzak przedni jest od modelu od 95 roku w góre choć niektórzy mówia ze ten zderzak jest montowany dopiero po 97 roku np mój kumpel ma cupete z 94 roku na 100% bezwypadkowy i ma zderzak pełen czyli ta kratka na dole miedzy chalogenami nie jest wyjmowana.... nastepnie on wogóle nie ma kierunków w błotnikach ja natomiast u siebie mam zderzak taki jak ty i białe kierunki w błotnikach tylko że mój jest sedan z 95 roku 318 tds co do kieronków obok lamp to sa z allegro miałem takie teraz mam zwykłe białe jak masz możliwość to wjedz na kanał albo podnośnik i obejrzyj jak to od dołu wyglada i zobacz czy rurka od wysprzeglika jest prosta czyli fabrycznie założona bo myśle ze jeżeli ktoś robił przerubke z aut na man to napewno nie założył tego tak idealnie jak fabryka i powinno cos byc widac ze jest recznie wyginana itd zwróc uwage może gdzieś przeczytasz rok produkcji skrzyni biegów może nie zgadzać sie z rokiem samochodu pozdrawiam
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

z ta skrzynia jest roznie....podam ci moj przyklad....eries: 3' E46

Body: Saloon

Model: 320d

Engine: M47

Region: ECE

Version: Left Hand Drive

Transmission: Neutral

Manufact. date : 2000/10

wedlug VIN sprawdzane w firmie BMW jest automat...i sie zgadza bo mam automat :P

Opublikowano
  • Autor
Właśnie o taką wypowiedź mi chodziło, dziękuję bardzo, przejrzałem inne autka z tych lat i rzeczywiście na błotnikach nie było migaczy.. , ciekawe tylko czy zmiany wynikają z weny właściciela, czy blacharza :8) , a autku podobno jest szpera, czy to standard w 320 ?, zapewne nie, czyli wychodzi że to niezły składak.. :|
Opublikowano

Moje wątpliwości tylko wizualne:

1. zderzaki niby oryginalne lakierowane do połowy

2. dlaczego progi są lakierowane powinny w tym przypadku być szare !!!

3. udziwnione lusterka ala M3

4. kierunkowskazy ala clear

Przyjrzyj się dobrze temu autu z góry jestem sceptycznie nastawiony do takich cudów pomimo że w swojej sam zmieniłem lampy na sonar ale zrobiłem to sam dla siebie oryg. leży i czeka na wypadek gdybym chciał sprzedać auto.

PS: blacharz chyba nie zatęgi bo te kierunki w błotniku chyba odwrotnie założone jak sie mylę to mnie poprawcie:) :mad2:

a i jeszcze jedno jeden halogen gdzieś się zgubił pewnie przy składaniu sie zapodział :twisted2:

Edytowane przez m_a_r_i_u_s_z

Opublikowano

Kierunki boczne imho były opcją. Sam kiedyś próbowałem to ustalić ale nie dostałem sensownej odpowiedzi.

Co do skrzyni to komuś taniej wyszedł swap na manuala niż remont automata.

Opublikowano
  • Autor

a już ostrzyłem pazurki :cry2:

czyli ogólnie rozumiem odradzacie ? czy może istnieje jakaś szansa że autko nadal godne uwagi ?

Opublikowano
, i uwaga - niby udokumentowane 96tys.

Skoro udokumentowane to na pewno do sprawdzenia. Masz książkę serwisową, masz pieczątki - odszukaj warsztat w którym auto było serwisowane w Niemczech - telefon i do dzieła.

autko niby było serwisowane w ASO i od 7 miesięcy jest w PL. Trochę to wszytko podejrzane, z drugiej strony tapicerka, fotele, kierownica itp w bdb stanie..

Jeśli ostatni okres było serwisowane w Polsce w ASO to porada jak wyżej.

Poza tym jeśli jesteś naprawdę zainteresowany kupnem auta to powinieneś jechać i dokładnie obejrzeć. Jeśli nie znasz się na samochodach - weź ze sobą kogoś, kto się na tym zna i umie spojrzeć na całość. Nie zrażaj się tym, że auto ma pomalowane progi - ważne, żeby nie było bite a silnik katowany.

Dokładnie przyjrzyj się elementom konstrukcji nadwozia i podwozia czy nie były sztukowane oraz wspawywane.

Pzdr,

Opublikowano
  • Autor
właśnie wróciłem z oględzin, właściciel na dość dużo pytań odpowiadał "nie wiem, nie pamiętam", silnik chodził ładnie równo, jednak jakoś miałem dziwnie wrażenie że jest "zamulony", tak jakby z minimalnym opóźnieniem reagował na pedał i po puszczeniu pedału obroty też jakoś dziwnie wolno opadały, w sumie to nie mam doświadczenia z nowszymi BMKami i silniczkami, ale moje poczciwe E28 535 śmigało o wiele bardziej dynamicznie, pozatym przy gaszeniu z okolic silnika słychać takie dość głośne "syknięcia" a później cykanie przez jakieś 5-10 sekund, i jeszcze migacze obok przednich lamp, a właściwie jeden jakoś tak dziwnie nie pasował do błotnika i był na styk z lampą, na tyle blisko że nie było pomiędzy nawet miejsca na tą uszczelkę oddzielającą..aha i przebieg oczywiście przerobiony