Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój ojciec ma jedynke z silnikiem benzynowym 1.6 N45 i jedna rzecz mnie zastanawia. Gdy silnik jest gorący to na obrotach jałowych gdzieś tam w tle delikatnie stuka (nie jest to głośne). Po dodaniu gazu objaw znika. Czy te silniki tak mają czy coś jest nie tak? :( Auto ma przejechane 7tkm i jest na gwarancji. Wiem wiem, zaraz ktoś powie żeby jechać na sewis, ale serwis daleko, a może ktoś też zwrócił na to uwagę i może coś powiedzieć?Kupiliśmy ten samochód niedawno w programie premium selection BMW z przebiegiem 6 tkm i chodził tak samo.

Pozdrawiam

:)
Opublikowano
Ja mam podobnie,ale obajwia się to w 118 d i wtedy gdy auto stoi na upale i słońcu.Prawdopodobnie gdzieś lekko w rezonans wpada ta plastikowa obudowa bloku silnika i gdzies tam uderza gdy jest nagrzana.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

w silniku bęzynowym sa czesto mylone odgłosy zwjazane z praca popychaczy hydraulycznych lub zaworami.

Po osłuchaniu silnika stetoskopem okazało sie ze odglosy wydobywaja sie z wanosa

(vanos)- zmiana faz rozrzadu.

Element mechaniczny sterujacy przepływem oleju (wyprzedzenie otwarcia zaworów)

Po odłaczeniu wanosa odglosy znikają .

Zaworek ten poprostu jest zawieszony prawdopodobnie wystarczy wymiana oleju lub zaworka.

Sprawdz stan oleju.

sam nato wpadłem :wink:

Opublikowano

Do tych odgłosów bardziej pasuje odpowiedz Ucznia. To raczej nie jest odgłos osłony plastikowej, tylko dobiega on właśnie z silnika.

Uczniu -nie masz przypadkiem czegoś współnego z serwisem bawaria motors katowice? Pytam bo umawialiśmy sie tam na serwis i po opisaniu objawów usłyszeliśmy dokładnie to samo :)

Co do oleju, to komp pokazuje do wymiany 17tys km. Poziom jest sprawdzany elektronicznie (nie ma bagnetu) i pokazuje ze jest ok. A tak przy okazji czy w tych silnikach można sprawdzić poziom oleju tradycyjnie i ubabrać sie troche olejem :D ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Pociesza fakt że jedynki według ostatnich danych to najmniej awaryjne auta :D Pozatym jestem racjonalistą i dopuszczam myśl że samochód składający sie z kilkunastu tysięcy części może mieć jedną wadliwą, nawet w BMW :wink: Pozatym jest gwarancja.
Opublikowano

1. BMW Radość z jazdy :P

2. BMW będziesz miał wydatk :wink:

Dlamnie to tylko radość z naprawiania, ale przede wszystkim z jazdy :D

BMW,Mercedes,Audi i inne francuskie jednostki już dbają o swojego właściciela i mechanika dotego stopnia ,aby w żadnym stopniu sie upaprał.

Osobiście jestem zatym aby coś takiego jak bagnet jeszcze istniał.

Elektronika w dużym stopniu ułatwia nam życie, ale w takim przypadku Bawarczyki mogli sie obejść.

Fakt ze jest to silnik tylko 1.6 a gdyby to byl np. 4 litrowy dieselek :D

Brak oleju wiadomo grozi zatarciem silnika i kosmicznymi wydatkami.

Dlatego cos takiego jak kawał drutu z przedziałką jest bardzo potrzebna.

Jestem z 'Bawaria Motors" Katowice :cool2:

Autko bedize odpicowane, osobiście tego dopilnuje :)