Skocz do zawartości

Problem z ukladem chlodzenia, ciagle cisnienie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problemy z ukladem chlodzenia w BMW E36 Compact 1.6. Bede bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc.

Okolo 4 miesiace temu wymienilem chlodnice na nowa, gdyz tamta ciekla(prawdopodobnie byla rozszczelniona). Po wymianie, uzytkowalem auto normalnie az pewnego czasu spadl mi waz z nagrzewnicy i wypompowalo mi wode, zalozylem waz, dolalem wode i odpowietrzylem. Po pewnym czasie (ok miesiac) podniosla mi sie temperatura i zobaczylem ze brakowalo okolo 3 litrow w chlodnicy. Dolalem, odpowietrzylem, prawdopodobnie w zly sposob i zaczely sie cyrki. Otoz coraz czesciej ( raz na 10dni ) powtarza sie ta operacja, lecz zadnych wyciekow nie bylo, sprawdzalem na zimnym jak i cieplym silniku. Jedyne ubytki plynu, ktore zaobserwowalem to jakby plyn w postaci pary w okolicach zbiornika wyrownawczego, lecz jest to bardzo malo w porownaniu do kilku litrow ktore sie dolewa i zdarza sie to bardzo rzadko.

Czytalem to i inne fora w poszukiwaniu podobnych problemow lecz nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Otoz: ogrzewanie dziala, sprawdzalem olej zarowno na bagnecie i przy korku na glowicy i nie ma zadnych "majonezowych kolorow" takze woda nie miesza sie z olejem. Z rury wydechowej leci normalny dym, a wyciekow nie zaobserwowalem.

Nastepnie zabralem sie za poprawne odpowietrzenie ukladu zgodnie ze wskazowkami podanymi na forum. Wszystko poszlo dobrze, z wyjatkiem tego ze po uruchomieniu silnika i wprowadzeniu go na obroty, woda nie jest pobierana przez przewod gumowy(prowadzacy od chldnicy do glowicy) i przewody gumowe sa miekkie, nawet jak silnik nagrzeje sie do normalnej temperatury. Dopiero gdy przejechalem sie okolo 500m to weze staly sie sztywne. A woda w zbiorniku byla w normnie. Myslalem ze wszystko bedzie juz dobrze, jednak, przejechalem nastepnie ok.10km i zauwazylem ze wody w zbiorniku jest ponizej poziomu minimalnego. Odstawilem auto i na drugi dzien rano przewody dalej sa sztywne, ciagle jest cisnienie w ukladzie. Odkrecilem odpowietrznik i wode wyrzucilo strumieniem, a cisnienie zeszlo, przewody staly sie miekkie lecz wody w zbiorniku jest na dnie.

Jak myslicie co powinienem zrobic? Co moze byc do wymiany itd? Moze pompa wody, moze termostat, moze gdzies w silniku albo gdzies cos sie poluzowalo i wpuszcza cisnienie z zewnatrz?? Bede bardzo wdzieczny za Wasza pomoc.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Pompa kolego już ma ostatnie chwile swojej żywotności.Na termostat raczej bym tu nie stawiał,
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
Uszczelka pod głowicą nie.A jak wygląda pasek klinowy pompy.Czy on czasami się nie poluzował.A druga strona medalu jest taka ze morze to być kolego chłodnica.
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
Czesc. pisze bo mam to samo co Ty. Mi wywala plyn spod korka, objawy mam takie same, tez najpierw wywalilo mi waz, potem dolalem i wymienilem wisko i termostat ale w dalszym ciagu kipi woda spod korka. Odpowietrzalem jak sie nalezy na otwartym ogrzewaniu na maxia, nie wiem co jest grane zegar temperatury jest jak struna na polowie a woda kipi, moze wiesz juz jaka miales przyczyne? Daj znac. Pozdro i nara
Opublikowano

Witam. Problem jest wciaz taki sam, nie znalazlem przyczyny. Narazie jezdze tylko po miescie, w trase sie nie wybierem nigdzie narazie :/

Moze ktos cos jeszcze podpowie??

Opublikowano
podjedz do jakiegos warsztatu gdzie maja tester co2 i juz bedziesz wiedzial czy to kompresja czasami nie bije w uklad.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Cześć kolego piszę bo Ja mam walniętą uszczelkę pod głowicą. Żadnych wycieków, żadnego "majonezu" a płyn mi znikał ze zbiorniczka i węże z chłodnicy po dłuższej jeździe były napompowane, także kara straszna, mam nadzieje że u ciebie będzie coś innego i mniej skomplikowanego Pozdrawiam i narka...