Skocz do zawartości

Problem z ukladem chlodzenia, ciagle cisnienie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problemy z ukladem chlodzenia w BMW E36 Compact 1.6. Bede bardzo wdzieczny za jakakolwiek pomoc.

Okolo 4 miesiace temu wymienilem chlodnice na nowa, gdyz tamta ciekla(prawdopodobnie byla rozszczelniona). Po wymianie, uzytkowalem auto normalnie az pewnego czasu spadl mi waz z nagrzewnicy i wypompowalo mi wode, zalozylem waz, dolalem wode i odpowietrzylem. Po pewnym czasie (ok miesiac) podniosla mi sie temperatura i zobaczylem ze brakowalo okolo 3 litrow w chlodnicy. Dolalem, odpowietrzylem, prawdopodobnie w zly sposob i zaczely sie cyrki. Otoz coraz czesciej ( raz na 10dni ) powtarza sie ta operacja, lecz zadnych wyciekow nie bylo, sprawdzalem na zimnym jak i cieplym silniku. Jedyne ubytki plynu, ktore zaobserwowalem to jakby plyn w postaci pary w okolicach zbiornika wyrownawczego, lecz jest to bardzo malo w porownaniu do kilku litrow ktore sie dolewa i zdarza sie to bardzo rzadko.

Czytalem to i inne fora w poszukiwaniu podobnych problemow lecz nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Otoz: ogrzewanie dziala, sprawdzalem olej zarowno na bagnecie i przy korku na glowicy i nie ma zadnych "majonezowych kolorow" takze woda nie miesza sie z olejem. Z rury wydechowej leci normalny dym, a wyciekow nie zaobserwowalem.

Nastepnie zabralem sie za poprawne odpowietrzenie ukladu zgodnie ze wskazowkami podanymi na forum. Wszystko poszlo dobrze, z wyjatkiem tego ze po uruchomieniu silnika i wprowadzeniu go na obroty, woda nie jest pobierana przez przewod gumowy(prowadzacy od chldnicy do glowicy) i przewody gumowe sa miekkie, nawet jak silnik nagrzeje sie do normalnej temperatury. Dopiero gdy przejechalem sie okolo 500m to weze staly sie sztywne. A woda w zbiorniku byla w normnie. Myslalem ze wszystko bedzie juz dobrze, jednak, przejechalem nastepnie ok.10km i zauwazylem ze wody w zbiorniku jest ponizej poziomu minimalnego. Odstawilem auto i na drugi dzien rano przewody dalej sa sztywne, ciagle jest cisnienie w ukladzie. Odkrecilem odpowietrznik i wode wyrzucilo strumieniem, a cisnienie zeszlo, przewody staly sie miekkie lecz wody w zbiorniku jest na dnie.

Jak myslicie co powinienem zrobic? Co moze byc do wymiany itd? Moze pompa wody, moze termostat, moze gdzies w silniku albo gdzies cos sie poluzowalo i wpuszcza cisnienie z zewnatrz?? Bede bardzo wdzieczny za Wasza pomoc.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Pompa kolego już ma ostatnie chwile swojej żywotności.Na termostat raczej bym tu nie stawiał,
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
  • Autor

A jakie sa objawy, ze pompa wody jest padnieta? Jestes pewien, ze to na pewno pompa wody?

Uszczelka pod glowica raczej nie?

Opublikowano
Uszczelka pod głowicą nie.A jak wygląda pasek klinowy pompy.Czy on czasami się nie poluzował.A druga strona medalu jest taka ze morze to być kolego chłodnica.
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif
Opublikowano
  • Autor
a co moze byc nie tak z chlodnica??
Opublikowano
Czesc. pisze bo mam to samo co Ty. Mi wywala plyn spod korka, objawy mam takie same, tez najpierw wywalilo mi waz, potem dolalem i wymienilem wisko i termostat ale w dalszym ciagu kipi woda spod korka. Odpowietrzalem jak sie nalezy na otwartym ogrzewaniu na maxia, nie wiem co jest grane zegar temperatury jest jak struna na polowie a woda kipi, moze wiesz juz jaka miales przyczyne? Daj znac. Pozdro i nara
Opublikowano
  • Autor

Witam. Problem jest wciaz taki sam, nie znalazlem przyczyny. Narazie jezdze tylko po miescie, w trase sie nie wybierem nigdzie narazie :/

Moze ktos cos jeszcze podpowie??

Opublikowano
podjedz do jakiegos warsztatu gdzie maja tester co2 i juz bedziesz wiedzial czy to kompresja czasami nie bije w uklad.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Cześć kolego piszę bo Ja mam walniętą uszczelkę pod głowicą. Żadnych wycieków, żadnego "majonezu" a płyn mi znikał ze zbiorniczka i węże z chłodnicy po dłuższej jeździe były napompowane, także kara straszna, mam nadzieje że u ciebie będzie coś innego i mniej skomplikowanego Pozdrawiam i narka...