Skocz do zawartości

Rysy na lakierze - porysowany lakier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. ktoś porysował mi drzwi, tylną klapę i błotniki (tylne) - użyto prawdopodobnie klucza lub gwoździa.

Lakier jest oryginalny, ma 21 lat - że oryginalny to wiem bo zaraz po zakupie poleciałem do rzeczoznawcy aby powiedział mi co i gdzie było robione.

Rzecz w tym że taki lakier jest już twardy i pasta lekkościerna (K2) nie daje rady nawet na najpłytsze miejsca.

W jednym miejscu rysa jest bardzo głęboka do podkładu albo głębsza - pada deszcz więc nie mam jak się przyjrzeć dokładniej.

Jakimi metodami mogę usunąć (zniwelować) skutki tego wandalizmu? Mam na myśli głównie to żeby nie wdała się rdza - może trudno w to uwierzyć, ale autko ma 21 lat i jak do tej pory nie ma śladów korozji ;)

Zachowam dla siebie co bym zrobił z takim złamasem, i was proszę o to samo - piszcie jedynie info jak temu zaradzić - no, chyba że macie pomysł jak dorwać tego złamasa - bo wszystkie rysy powstały w odstępach czasu (kilku dni)

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

z kolesiem masz problem musi uwzial sie na ciebie ale wrocmy do tematu.

jezeli masz ryse tylko na bezbarwnym(lakiier dwu skladnikowy przewaznie metalik ale nie tylko)przetrzyj ja papierem o gradacji 2000 na twardej kostce tylko delikatnie i zwyczuciem a zeby sie nie przeciac do bazy a potem pasta polerska polecam farecle g3 ladnie zbiera.

na te gleboka ryse w zasadzie niema skutecznej i estetycznej rady poza zrobieniem zaprawki lakierniczej ale mozesz na jakis czas zrobic w ten sposob ze dobiesz sobie w mieszalni lakier i wypelnij nim ryse np.szpilka lub igla ew.cieniutkim pedzelkiem(bardzo cienutkim)napewno na dlugo to nie starczy ale zawsze trohe.