Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Właśnie zabrałem się za podłączenie wzmacniacza JBL gto 75.2 w BMW e39 i wszystko szło dobrze do czau:) Plus oczywiście z akumulatora, minus również, wzbudzenie brałem z fioletowo białego kabelka od tunera radiowego bm54. Autko jest z navi 16/9 i wzmacniaczem ale bez dsp. We wzmacniaczu są dwa wejścia (dwie kostki) jedna to chyba zasilanie a druga 26 pinowa to głośniki z których brałem sygnał do wejścia high input w JBL. Pin 10,11,12,13 jako głośniki tylne, prawa i lewa strona, plusy i minusy. Jednak tuba nie gra, co jest nie tak?? i może ktoś wie jaka jest rozpiska wejścia high input w JBL bo nigdzie nie jest napisane nawet w instrukcji????? Z góry dziękuję za odpowiedź
Opublikowano

1. Nie jesteś pewien co jest na wtyczkach, a się zabierasz za podpinanie ?

2. Czemu bieżesz sygnału dla tuby z wyjść do tweeterów ?!!

3. Podepinij pod piny 1 i 2 oraz 3 i 4 w tej wtyczce - to jest wejście sygnału do wzmacniacza dla tylnych głosników (wg mnie tak powinno być), lub piny 5 i 6 oraz 11 i 12 z wtyczki 12pin z grubymi blocami - wyjście ze wzmacniacza do tylnych głośników niskotonowych.

Nie zastanowiło Cię, że się źle wpinasz i głośniki są zasilane przez takie cienkie przewody i wtyczkę z cieniutkimi pinami ?!

Zakładam ("wydedukowałem" :) ), że masz wzmacniacz z 2 wtyczkami : 12 i 26 pin, a nie 3 wtyczkami ..., bo dla takiego podałem opis.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Hej a który jest plus a któru minus?? hmm !? Wpinam sie pod 1i2, 3i4 ...... zadałem pytanie bo akurat teź podłanczam wzmacniacz zewnętrzy plus tuba..
Opublikowano
Aldik słuchaj podepnij leiej wzmacniacz pod piny w grubej kostce (12 pinów) pod pin 5+ i 6- oraz 11+ i 12- ja tak zrobiłem i gra rewelacyjnie lepiej niż podpięte pod piny 1,2,3,4 bo tego również próbowałem, przestaw wzmacniacz na LP jeżeli masz taką możliwość i jest super:)
Opublikowano
Oglądałem Twoje zdjęcia i tak jak mówie, masz wzmacniacz taki sam jak ja, po lewej stronie (przy tylnich światłach) jest jedno wejście 26 pinów a po prawej jest druga kostka (z czerwonym kablem tam jest 12 pinów ale nie wszystkie pełne) i tam piny o których pisałem (żółte i niebieski) podepnij pod nie i problem powinien zniknąć.
Opublikowano
Oglądałem Twoje zdjęcia i tak jak mówie, masz wzmacniacz taki sam jak ja, po lewej stronie (przy tylnich światłach) jest jedno wejście 26 pinów a po prawej jest druga kostka (z czerwonym kablem tam jest 12 pinów ale nie wszystkie pełne) i tam piny o których pisałem (żółte i niebieski) podepnij pod nie i problem powinien zniknąć.

Hmm Sebast radził pod te a z tego co pamiętam to On sie zna na tym hmm, tuba ogólnie gra super, problem tylko czasami w tym trzeszczeniu... a powiedz jak ją umieściłeś w bagażniku, bo mi gra super ale mało basu do auta sie przedostaje i myśle nad wyjąciem worka na narty i pozostawieniem dziury!?

Opublikowano
To że Sebast się na tym zna to zgadza się w 100% i to jak podłączyłem swoją Tubę to również On mi doradził:) Ja mam dzielone siedzenia i nie mam tej blachy z tyłu która często jest właśnie problemem, tuba ułożona wzdłużnie i dosłownie roznosi auto (niestety, albo stety:)- troche za mocno) Nie rezygnowałem z worka na nart.
Opublikowano
Ale Sebast powyżej zalecił wpiąc to 1,2 i 3,4 hmm zgłupiałem teraz, ale moze to przerobię...ale poczekam aż mistrz sie jeszcze wypowie hihi
Opublikowano
Ja także montowałem tube i powiem wam szczerze że po wielu próbach aby bass przedostał się do środka jestem troche załamany. Wyjmij worek na narty to trochę pomoże ale ogólnie rewelacji nie bedzie i najlepiej jakbyś tube ustawił głośnikiem w strone otworu( ja moge sobie na to pozwolić bo nie mam rodziny i nie worze praktycznie nic w kufrze ale i tak ustawiłem ją pod kątem do tego otworu. Powiem tak jak masz pare groszy na wydanie i lubisz dobry bass to zrób z przednich drzwi subwoofer. Koszt ok 1000zł i bedzie o niebo lepiej
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie pomozecie.Mam zmieniarke mp3 alpina.Chce podpiac tube i wzmacniacz.Tylko powiedzcie skad pociagnac sygnał na wzmacniacz i na sterowanie?Ktos wyzej pokazywał na zdjeciach kostke na 12 pinów,ale ja u siebie takiej nie widze??Czy to jest kostka do zmieniarki?Panowie doradzcie bo brak basu mnie wykonczy>>>>pozdro