Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy zamieściłem post w dobrym dziale więc wybaczcie jesli nie. Otóz jakiś czas temu natrafiłem w sklepie na takowy produkt link poniżej, a później znalazłem coś takiego na allegro:

http://moto.allegro.pl/item339322705_tasma_termoizolacyjna_kolektory_wydechy_bandaz.html

Wiadomo zbliża się lato i napewmno każdy z was zwrócił uwagę, że podczas upałów nasze autka czasem jeżdzą jakby słabiej a to związane jest z ciepłym powietrzem zasysanym przez układ dolotowy, jak dodac do tego jeszcze gorąco wytwarzane podczas pracy silnika to pod maską mamy prawdziwy żar. Ciekaw jestem czy coś takiego w jakimś stopniu poprawi warunki pracy naszych silników podczas upałów stojąc w korkach itp??

Moze ktoś ma jakieś doswiadczenia. Zaznaczam, ze nie zalezy mi na jakichś zmianach tylko na tym, aby poprawić nieco warunki panujące w komorze silnika :)

Czy ktoś wie coś na ten temat

Opublikowano
Tu nie chodzi o tunning, tylko o poprawienie paramentrów pracy silnika podczas upałów, doskonale znacie koledzy sytuacje, kiedy podczas upałów autko jedzie troszke gorzej, bo zasysane powietrze ma inna gestosc, jest gorące a w komorze silnika w dodatku panuje wysoka temp
Opublikowano

Mam u siebie owinięty wydech podobną taśmą (Thermotec) .

Opel z turbiną, temp. spalin do 1000*C. Po jeździe można dotknąć kolektor ręką. Jest gorący ale nie taki żeby się poparzyć.

Temp. pod maską na postoju na pewno jest sporo niższa. W czasie jazdy nie ma to znaczenia bo i tak jest przewiew.

Ciężko powiedzieć czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na pracę silnika ale na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano
o to chodzi aby obnizyc temp w komorze latem podczas upałów kiedy stoi sie w kilometrowych korkach niekiedy i napewno to ma dobry wpływ, chociazby ze wzgledu na to, ze visco powinno sie rzadziej załączać, tak mi sie wydaje no i gorace powietrze w komorze silnika nie jest az tak porządane