Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moze ktos rozgryzał temat. Chodzi o to ze kupilem interfejs INPA z laczem obd2 i softem 5.01. Wszystko ladnie pieknie hula mi na X5 z 2003r( moge polaczyc sie z kazdym sterownikiem), ale juz w mojej E38 z 200r to moge sie tylko z silnikiem polaczyc i ze skrzynia. Reszta lipa, a najbardziej mi zalezy na polaczeniu sie ze sterownikami od nawigacji , modułu TV itd itd. Z tego co sie zorientowałem, to zeby sie polaczyc z tymi sterownikami to mosze wpiac sie nie pod klimatronikiem w OBD2( u mnie tylko 4 piny -kabeleki dochodza do tego gniazda), tylko pod maska w okragle gniazdo diagnostyczne, INPA ma w swojej wtyczce 6 pinow, zastanawiam sie czy kupujac przejscie z OBD2 na okragle serwisowe uda mi sie polaczyc z innymi sterownikami????? Pozdrawiam

WW.NAVIBOCIAN.PL
Opublikowano
Witam

Moze ktos rozgryzał temat. Chodzi o to ze kupilem interfejs INPA z laczem obd2 i softem 5.01. Wszystko ladnie pieknie hula mi na X5 z 2003r( moge polaczyc sie z kazdym sterownikiem), ale juz w mojej E38 z 200r to moge sie tylko z silnikiem polaczyc i ze skrzynia. Reszta lipa, a najbardziej mi zalezy na polaczeniu sie ze sterownikami od nawigacji , modułu TV itd itd. Z tego co sie zorientowałem, to zeby sie polaczyc z tymi sterownikami to mosze wpiac sie nie pod klimatronikiem w OBD2( u mnie tylko 4 piny

-kabeleki dochodza do tego gniazda), tylko pod maska w okragle gniazdo diagnostyczne, INPA ma w swojej wtyczce 6 pinow, zastanawiam sie czy kupujac przejscie z OBD2 na okragle serwisowe uda mi sie polaczyc z innymi sterownikami????? Pozdrawiam

Zainstaluj ADS - masz go tu :

C:\EDIABAS\Hardware\ADS\ADS32

Zobacz też EDIABAS.ini masz go tu :

C:\EDIABAS\Bin

Poszukaj tego w EDIABAS.ini

; Interface

; Description : Connected diagnosis interface

; Default = EDIC

Interface =STD:OBD

Za OBD wstaw (wpisz) ADS i zobacz czy rozpoznaje inne moduły

BMW KLUB PRZEMYŚL

1 Jeżeli coś może się nie udać — nie uda się na pewno.

2 Nigdy nie kłóć się z głupcem — ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

3 Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo — na pewno to zepsujesz.

4 Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

6 Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.

Opublikowano
Witam. U mnie w E 39 525DA z 2003r mogę zdjagnozować wszystko oprócz silnika i skrzyni (w carsofcie 6.5 identycznie). U mojego tescia w 530D z 2001r mozna zdiagnozowac silnik, wiec u mnie pewnie problem tkwi w aucie. Posiadam interfejs Viakena do carsofta 6.5. Mozna to jakos naprawic??
Opublikowano

Witka

rOBSOnX zrobiłem tak jak piszesz, ale nic to nie zmieniło, polaczenie silnik skrzynia ok, a inne moduły echo. Zamawiam ta przelotke z obd2 na ta serwisowa z pod machy - koszt 70zl, takze zobacze czy cos to da. Pozdrawiam

WW.NAVIBOCIAN.PL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Moze ktos rozgryzał temat. Chodzi o to ze kupilem interfejs INPA z laczem obd2 i softem 5.01. Wszystko ladnie pieknie hula mi na X5 z 2003r( moge polaczyc sie z kazdym sterownikiem), ale juz w mojej E38 z 200r to moge sie tylko z silnikiem polaczyc i ze skrzynia. Reszta lipa, a najbardziej mi zalezy na polaczeniu sie ze sterownikami od nawigacji , modułu TV itd itd. Z tego co sie zorientowałem, to zeby sie polaczyc z tymi sterownikami to mosze wpiac sie nie pod klimatronikiem w OBD2( u mnie tylko 4 piny

-kabeleki dochodza do tego gniazda), tylko pod maska w okragle gniazdo diagnostyczne, INPA ma w swojej wtyczce 6 pinow, zastanawiam sie czy kupujac przejscie z OBD2 na okragle serwisowe uda mi sie polaczyc z innymi sterownikami????? Pozdrawiam

Zainstaluj ADS - masz go tu :

C:\EDIABAS\Hardware\ADS\ADS32

Zobacz też EDIABAS.ini masz go tu :

C:\EDIABAS\Bin

Poszukaj tego w EDIABAS.ini

; Interface

; Default = EDIC

Za OBD wstaw (wpisz) ADS i zobacz czy rozpoznaje inne moduły

Robson czy to w tym miejscu trzeba zmienić ?

; Interface

; Default = STD:OBD

; Additional information (in German) :

; Bitte beachten: Der HW-Treiber fuer das Interface muss installiert sein!

I jeszcze takie pytanie będę korzystał z karty pcmcia na rs232 czy coś jeszcze trzeba ustawić ?

Opublikowano

Robson czy to w tym miejscu trzeba zmienić ?

; Interface

; Default = STD:OBD

; Additional information (in German) :

; Bitte beachten: Der HW-Treiber fuer das Interface muss installiert sein!

I jeszcze takie pytanie będę korzystał z karty pcmcia na rs232 czy coś jeszcze trzeba ustawić ?

Tak - tu

COM1, 3f8 irq 4 i powinno być OK

http://www.bmwecu.org/pcmcia/

BMW KLUB PRZEMYŚL

1 Jeżeli coś może się nie udać — nie uda się na pewno.

2 Nigdy nie kłóć się z głupcem — ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

3 Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo — na pewno to zepsujesz.

4 Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

6 Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.