Skocz do zawartości

czysci wtryski i uklad wtryskowy????!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ponownie wypatrzylem na stacji paliw tak zwanego doktorka do silnika diesel.w opisie na bulekeczce pisalo miedzy innymi.czysci wtryski i uklad wtryskowy...czy takie doktorki to bezpieczna zecz czy nie powoduja jakiegos spustoszenia w uk.wtryskowym[pompa, wtryskiwacze]czy one cos daja pomagaja? ktos moze wie cos na ten temat?.325 tds moj samochod.dzieki
Opublikowano

Co prawda kolega pyta o diesla, ale ja powiem o swoim doświadczeniu związanym z zasilaniem benzynowym. Kiedyś zastosowałem specyfik renomowanej firmy do czyszczenia wtryskiwaczy i układu paliwowego w swoim Volvo, ponieważ jeden wtryskiwacz czasami przerywał. Dolewało sie to do paliwa w odpowiedniej proporcji i tyle. Efekt był taki, ze nawet nie zdążyłem wyjeździć całego baku, i pękła membrana w regulatorze ciśnienia paliwa. Nie wiązałem tego z niczym, pomyślałem ze mogło sie zdarzyć, ale po około 2 tygodniach pod samochodem widzę kałużę paliwa-pękł wąż paliwowy przy pompce paliwa. Jednak nie wyglądało to jak pęknięcie czy przetarcie, był jakiś zdeformowany i rozwarstwiony jakby sie rozpuścił bądź nadtopił. Oczywiście nie jestem pewien na 100% ze to od tego specyfiku, ale więcej na pewno nic nie wleje do benzyny. A co do wtryskiwacza to mało pomogło, dopiero jak go wyciągnąłem i wymoczyłem w resztkach tego specyfiku, a następnie przedmuchałem sprężarką, to zaczął normalnie pracować. I tylko taki sposób postępowania mogę polecić jako w miarę bezpieczny. Jestem zdania, że nie ma cudownych środków, jak pomaga na jedno, to często szkodzi na drugie, wiec zalecam ostrożność przy tzw. "doktorkach".

Pozdrawiam.

Opublikowano
Co do wypowiedzi montera to mnie zainspirowała :) Otóż niedawno sam wlałem do baku pewnego "injector cleanera" i efekt był taki, że nie było czuć żadnych efektów. Po wymianie membran w parowniku wróciłem do jazdy na gazie i zapomniałem całkowicie o tym że taki środek wlałem, ale jedno co mnie zaciekawiło (też nie skojarzyłem tego z tym cudownym środkiem, może zbieg okoliczności) że pomimo tego iż nie jeżdżę od 2 tygodni na benzynie to jej poziom w baku, a dokładniej wskazówka na blacie, spada.
POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ