Skocz do zawartości

Czujnik wałka w M50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie jak dobrać właściwy czujnik wałka rozrządu, padł w moim aucie i czeka mnie wymiana.

Według realOEM w mim M50 ze sterownikiem MS 40 mogą być montowane dwa rodzaje czujnika:

1. PULSE GENERATOR, CAMSHAFT 12141703221 ONLY APPLIES TO CYLINDER HEAD WITH BEARING LEDGEs 11121740463

2. PULSE GENERATOR 12141730028 ONLY APPLIES TO CYLINDER HEAD 11121748388

W serwisie BMW twierdzą, ze zależy to od typu głowicy. Po czym można rozróżnić głowicę (numer fabryczny), czy są na niej jakieś opisy?

Opublikowano
A nie masz nr katalogowego na czujniku?
Opublikowano

Hejka

Nie wiem co prawda o czujniku rozrzadu ale ja wymieniałem 3 dni temu czujnik połozenia wału- może to jego wina bo czasem objawy są podobne awarii

Pozdr Andrzej

Opublikowano
  • Autor

Nie mogę kierować się numerem na czujniku bo może był zmieniany.

Okazało się, ze czujnik 1 można zamiennie stosować z czujnikiem 2, trochę róznią się obudową, ale można sobie poradzić zakładając np. dwa oringi albo dodatkowy pierścień. Założony był 1 miałem akurat 2, założyłem i auto ożyło.

Opublikowano
Nie mogę kierować się numerem na czujniku bo może był zmieniany.

Przeciez jesli nr części ulega zmianie to można w łatwy sposób znaleźć jego nowe numery. Niektóre częsci mają po 3-4 krosy czyli numery zamienne ze sobą i wskazujące na aktualnie stosowany.

Bandite Motor Wagen
  • 1 rok później...
Opublikowano
Zalezy to czy samochod ma osprzet simensa czy boscha. Do siemnsa nie ma zamieników tylko ASO BMW koszt czujnika ok 600zł nie polecam kupowac uzywanych bo dlugo nie pochodza. Pozdrawiam