Skocz do zawartości

[E36] Zmiana intercoolera w tds ? Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić intercooler'a w mojej 318tds na jakiś większy ? Czy jakby lepiej schłodzić powietrze do mieszanki nie zyskało by się na dynamice silnika, a co za tym idzie może udało by się jeszcze trochę spalanie obniżyć :)

Myślałem o intercoolerze z silnika BMW 3.0d albo Opla 2.8TDI (z Frontery).

Zastanawiam się jeszcze czy większy intercooler nie powiększy dziury w turbo, bo będzie miał większą pojemność, a co za tym idzie dłużej będzie się zmieniało ciśnienie w układzie doładowującym.

Jakie są wasze opinie na ten temat ? Czy ktoś już tego próbował ?

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano
Tak ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić intercooler'a w mojej 318tds na jakiś większy ? Czy jakby lepiej schłodzić powietrze do mieszanki nie zyskało by się na dynamice silnika, a co za tym idzie może udało by się jeszcze trochę spalanie obniżyć :)

Myślałem o intercoolerze z silnika BMW 3.0d albo Opla 2.8TDI (z Frontery).

Zastanawiam się jeszcze czy większy intercooler nie powiększy dziury w turbo, bo będzie miał większą pojemność, a co za tym idzie dłużej będzie się zmieniało ciśnienie w układzie doładowującym.

Jakie są wasze opinie na ten temat ? Czy ktoś już tego próbował ?

Większy intercooler powiększy turbo dziurę, trzeba odpowiednio zwiększyć dawkę paliwa jak i ciśnienie doładowania. Jak w BMW to zrobić nie wiem, choć bawiłem się kiedyś w "tuning" vw golfa 2 1.6 td z całkiem dobrym efektem, ale w pewnym momencie tarcza, skrzynia nie dawała rady i musiałem poskromić swoje zapędy ze zwiększaniem mocy :D