Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Na wstępie chcę przeprosić za to że zakładam taki laicki wątek ale chciałbym uniknąć w przyszłości pomyłek wynikających z niewiedzy. Mam BMW e30 320i. Czy silnik który mam pod maską to M20?

Czy są różne M20? Jakim olejem zalać dziadka z 87 roku , jeśli lubię czasem wbić pedał w podłogę a mam auto skalane instalacją gazową? Czytam tu i czytam na tym forum ale wszyscy się podniecają tylko M40 a o moim nie wiele mogę znaleźć. Może wynika to z faktu że jeszcze nie najlepiej poruszam się po tym forum. :8) pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Wszyscy mówią o M40, bo ma on swoje mroczne strony-choć przerysowane... nieważne.

Pod maską masz M20 (m20b20) - silnik kultowy,ale wiekowy i wymagający pielęgnacji więc o niego dbaj. Są różne M20... różnią się pojemnością (M20b20, m20b23, m20b25, m20b27)

Nie wiesz jaki olej był zalany??Najlepiej zalać, to co było (choć nie zawsze). Ja bym zalał półsyntetyk.... Polecam Shell Helix Plus.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Bardzo lubię produkty Shella. Jakiś czas temu widziałem też na allegro jakiś wynalazek shella do aut z dużym przebiegiem. Myślicie że to dobre rozwiązanie , czy zalać właśnie tak klasycznie Shell Helix Plus ??

Oczywiście nie wiem jaki był wcześniej...

Na dzień dobry jeszcze przedstawię Wam historię, która pewnie w tym kraju już nikogo nie dziwi. Ostatnio pod domem włamał mi się ktoś do auta , rozpruł schowek , zniszczył radio i zrobił straszny bajzel. Nic nie ukradł a rozwalił nawet zapaszek samochodowy ( co mnie wkur******* muszę powiedzieć nie miłosiernie ). Więc przy okazji zapytam też...

Czy wiecie jak zdemontować rozpruty schowek ? Z którego wyrwano i zniszczono zamek ? Schowek jest zamknięty i nie da się go otworzyć ( przynajmniej na pierwszy rzut oka... )

Opublikowano

wpadnij do otwocka kiedyśto sie trochę poduczysz z teorii i praktyki posiadania BMW :D.serio mówię...

co do oleju....Shell dobra firma, oleje też dobre...

jak silnik masz suchy i w miarę zdrowy lub też znasz przebieg auta (rzeczywisty) i nie jest jakis baardzo duży to lej półsyntetyk, co do m20,.. niby nie wysilony silnik, oczywiście kultowy ale na głowicę trzeba uważać, dbaj o czystośc filtrów, regularne wymiany oleii i płynów, i nie PAŁUJ NA ZIMNYM i bedzie wdzięcznie Ci słuzył.

PS.. pokory dla forum forumowiczów,bo nikt tu się nie podnieca jak juzto jest bardzo dużo tematów odnośnie m40 (bo i użytkowników dużo)i nie klnij...nawet za gwiazdki mozesz dostac bonusa...

swoja drogą...

mały OT

może ktoś z modów mi juz zdejmie tego bonusa?? ile można z nim się włóczyc...wybaczcie juz mi lata młodości i głupoty :mrgreen:

Opublikowano
wpadnij do otwocka kiedyśto sie trochę poduczysz z teorii i praktyki posiadania BMW :D.serio mówię...

co do oleju....Shell dobra firma, oleje też dobre...

jak silnik masz suchy i w miarę zdrowy lub też znasz przebieg auta (rzeczywisty) i nie jest jakis baardzo duży to lej półsyntetyk, co do m20,.. niby nie wysilony silnik, oczywiście kultowy ale na głowicę trzeba uważać, dbaj o czystośc filtrów, regularne wymiany oleii i płynów, i nie PAŁUJ NA ZIMNYM i bedzie wdzięcznie Ci słuzył.

PS.. pokory dla forum forumowiczów,bo nikt tu się nie podnieca jak juzto jest bardzo dużo tematów odnośnie m40 (bo i użytkowników dużo)i nie klnij...nawet za gwiazdki mozesz dostac bonusa...

swoja drogą...

mały OT

może ktoś z modów mi juz zdejmie tego bonusa?? ile można z nim się włóczyc...wybaczcie juz mi lata młodości i głupoty :mrgreen:

W Otwocku bywam co dziennie :twisted2: w końcu Otwock to stolica bmw hehe dziwne że się nikt nie "podnieca" myślałem że tu siedzią sami pasjonaci a nie "skazani" na bmw :P

Opublikowano

chcąc nie chcąc nie da sieukryć i nie da sienie zauważyć ze pasjonatów tu jest jak na lekarstwo...

na forum większa częśc to

-zwykli szarzy użytkownicy BMW...oni dzielą siejeszcze na takich którzy dbają....i mniej dbają oBMW

- są też mniej szarzy użytkownicy i bardziej zaawansowani czyli tacy co nie uważają BMW jako samochodu do jazdy (dla ludu) tylko już jako coś wiecej niż zwykły samochód i oni dbają napewno

-i na końcu klasyfikują się oczywiście pasjonaci marki,którzy np nie tylko jeżdzą BMW ale też czerpią radość z jazdy, czy też uwielbiają spędzać czas wolny w towarzystwie swojego BMW np dopieszczjac autko...ogólnierzecz biorąc...nazywajato ..hobby..

oczywiście pośród tak obszernych i ogólnikowo opisanych grup zazwyczaj w tej pierwszej znajdują się uzytkonicy nie szanujacy swoich aut, wyszczekani małolaci, pokemoniarze(lanserzy), i wielu innych mało inteligentnych użytkowników.

co do skazanych...raczej mały ułamek.....