Skocz do zawartości

[ E?? ] wtrysk sterujacy TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnosnie wtrysku sterujacego

Zaznaczam ze prawie moglbym wykladac na uczelni na jego temat po przeszytaniu tych wszystkich postow ale tylko prawie.

Od pewnego czasu zaczalem czuc zapach disela przez wloty powietrza wiec postanowilem szukac przecieku. Okazalo sie ze puszcze wlasnie wtrysk sterujacy

Kupilem nowy i chcialem go wymienic i tu niespodzianki.

Po pierwsze klucz nasadowy 27 z wycieciem z boku okazal sie za duzy srednica po zewnatrz i niestety nawet sie nie zagniezdzil na wtrysku, ale to w sumie malo wazne. Ptanie jest nastepujace: czy ma to jakies znaczenie ze wtyczka elektryczna jest innego koloru?

Nowy wtrysk ma wtyczke koloru brazowego a stara jest biala, malo tego wydaje mi sie ze brakuje w tej bialej wtyczce takiego zabka na ktorego jest miejsce w gniezdzie.

Brazowa pasuje idealnie.

Czy ma to jakies znaczenie jesli chodzi o spalanie i rozruch??

Czy zeby wykrecic ten wtrysk rzeczywiscie potrzebny jest klucz nasadowy z dziura z boku czy moze da rade wypiac jakos ten kabelek z wtrysku i uzyc normalnej nasadki.

I wreszcie ostatnie czy moge wymienic podkladki miedziane pod pozostalymi wtryskami czy raczej sa one nie wymienialne osobno, tzn moze sa razem z dolna czescia wtrysku i trzeba wymienic np caly dol.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

tak by wychodzilo ale patrzac na to gniazdko w ktore trzeba wetknac wtyczke od wtrysku to ta biala czyli obecna nie jest ok, w sumie to wyglada jakby ta pletwa byla z drugiej strony i zostala zeszlifowana

Brazowa zas pasuje idealnie

Wtrysk kupilem podajac numer VIN i w sklepie powiedzial ze to wlasnie ten

:shock:

Edytowane przez Guanda
Opublikowano

oczywiscie ze moge

VIN: WBADG82060BY45011

nr wtrysku tzn to wszystko co na nim jest napisane:

KCA 21 S 91 150 bar 78514 2R

Opublikowano

0 432 217 279 - 100% ten numer z Boscha a to co kupiłes w zaden sposób mi nigdzie nie wychodzi...

BMW 13 53 2 245 811

BMW 13 53 2 246 083

OPEL 91 92 377

Cisnienie początkowe się zgadza

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

A jak chciałbys zeby wygladał wtrysk sterujacy? Liczy sie to co jest w środku a nie jak wyglada z zewnatrz.

http://www.allegro.pl/item337775530_wtryskiwacz_paliwa_sterujacy_bmw_opel_2_5_tds.html

htthttp://p://www.allegro.pl/item336046056_wtrysk_sterujacy_bmw_tds.html

http://www.allegro.pl/item328265820_wtryskiwacz_sterujacy_bmw_2_5_2_4td_s_opel_omega.html

Szkoda tylko ze sprzedajacy nie stosują podstawowych zasad czystosci i trzymają je bez zaslepek.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Cześć . Mam probłem z swoją BMW 525 tds 92 rok. pojawił mi sie problem po odpaleniu silnika wchodzi mi na wysokie obroty trzyma tak na 2300 obrotów i nie schodzi z nich . nie jestem znawcą więc prosze was o pomoc
Opublikowano
Cześć . Mam probłem z swoją BMW 525 tds 92 rok. pojawił mi sie problem po odpaleniu silnika wchodzi mi na wysokie obroty trzyma tak na 2300 obrotów i nie schodzi z nich . nie jestem znawcą więc prosze was o pomoc

Mysle ze najlepiej bedzie jak dasz swoj problem na strone glowna, ja moge tylko powiedziec tyle ze moim zdaniem to cos z pompa ale to zadna pomoc.

Ja jestem wlasnie po wymianie tego wtrysku i zaraz jade na jazde probna. Narazie wszystko wyglada ok, tzn odpalil bez zadnych niespodzianek, na obroty wchodzi dobrze i przedwszystkim nie cieknie :roll2: :roll2: :roll2:

Mialem biala wtyczke a teraz mam brazowa i chyba tak powinienem miec od poczatku.

Opublikowano

Koledzy jestem po jezdzie probnej

Przegonilem ja prawie 200km po M1 i stwierdzam ze chodzi lepiej

Zobacze jeszcze jak wychodzi spalanie i wtedy wszystko bedzie jasne

A tak na marginesie to jaka jest roznica pomiedzy wtryskami z biala a brazowa wtyczka?

Opublikowano

Jak kupowałem wtrysk do mojej E34 TDS, to sprzedawca twierdził, że wtryski różnią się tylko wtyczką. Podobno w TDS można użyć jeden i drugi, wymieniając tylko wtyczkę (albo wciskają na siłę, jak widać u Ciebie).

Biała wtyczka była w E34, u mnie wtryskiwacz z białą wtyczką pasował idealnie. Pewnie brązowa jest do E39 - dlatego pasowała u Ciebie. Widać ktoś przed Tobą już ten wtrysk wymieniał...

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
  • 2 lata później...
Opublikowano
Do 1998 roku byly montowane wtyrski sterujace z biala wtyczka od 98 z brazowa z tego co mi wiadomo jest miedzy nimi jakas roznica, ale nie wiem dokladnie jaka moze inna cewka pozdrawiam