Skocz do zawartości

jak rozroznic.....model silnika.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich jestem tu nowy....

Podobnie jest jezeli chodzi o marke BMW (tydzien temu zakupilem e 36), i tu moje pytanie:

Jak mozna rozroznic typy silnika w tym modelu(e 36 316i 1993r) z tego co wiem to chyba sa 2:

-M40 i M43

czy widac to golym okiem....?Jezeli tak to czym sie roznia i ktory jest waszym zdaniem lepszy?Chodzi mi tu glownie o moc i wytrzymalosc....

Pytanie moze jest banalne jak dla was ale ja naprawde przygode z BMW dopiero zaczynam.....

Pozdr!!!

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

Wpisz sobie na allegro w wyszukiwarce np m43 lub m40 bedą tam zapewne jakieś zdjęcia silników i będziesz miał porównanie.

Na pierwszy rzut oka różnią się wyglądem kolektora dolotowego i m40 to pasek a m43 łańcuszek rozrządu.

Opublikowano

witam. Za lepszy uchodzi M43 ponieważ ma napedzany rozrzad za pomocą łańcucha a M40 za pomoca awaryjnego paska. M43 ma nizej polozony moment obrotowy wiec sie bedzie lepiej zbierał. Ogólnie M43 to nowsza i bardziej dopracowana jednostka.

Poszukaj sobie np na allegro e36 316 do 1992 roku i tam 100% na zdjeciu silnika bedzie M40.

Nastepnie znajdz takie samo auto tylko powyzej 1994 roku i tam zobaczysz jak wyglada M43. Uzyj "zapisz jako" i zkopiuj sobie te dwa zdjecia . Zobaczysz wielką różnice :cool2:

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich jestem tu nowy....

Podobnie jest jezeli chodzi o marke BMW (tydzien temu zakupilem e 36), i tu moje pytanie:

Jak mozna rozroznic typy silnika w tym modelu(e 36 316i 1993r) z tego co wiem to chyba sa 2:

-M40 i M43

czy widac to golym okiem....?Jezeli tak to czym sie roznia i ktory jest waszym zdaniem lepszy?Chodzi mi tu glownie o moc i wytrzymalosc....

Pytanie moze jest banalne jak dla was ale ja naprawde przygode z BMW dopiero zaczynam.....

Pozdr!!!

wpisz tu 7 ostatnich liter/cyfr VIN i bedziesz wiedzial jaki masz silnik....http://bmwfans.info/original/

Opublikowano
Dlaczego niestety?! Jeśli będziesz dbał o silnik, to Ci się odwdzięczy. Moje m40b18 już nie jeden super-hiper nowy samochód zawstydziło. :mrgreen: Nie jest to np.:2,5 i często brakuje (a apetyt rośnie w miarę jedzenia) ale często i gęsto daje radę!
Opublikowano

nie rozum mnie zle..... :wink: z silniczka jak na razie jestem zadowolony jednostka jest w swietnym stanie nigdy nie widziala gazu a poza tym siedzi chip (zakladany jeszcze u niemcow) ostatnio zlapalem sie z kolega ktory jezdzi na 1.8 M43 i powiem szczerze ze musial sie niezle nakrecic zeby sie przytrzymac bo na wyprzedzenie nie mial szans....predkosc jaka udalo mi sie wykrecic to 215 km/k :jawdrop: sam bylem zdziwiony a i do 100 niezle przyspiesza.....

Ale łancuch to zawsze lancuch a nie pasek...... :cool2:

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
nie rozum mnie zle..... do 100 niezle przyspiesza.....

Trochę źle się wyraziłem - ja pisałem poniekąd w formie żartu. :D ;)

Ale łancuch to zawsze lancuch a nie pasek......:cool2:

To prawda! :cool2: :cool2: :mrgreen:

Gratuluję dobrego "vira". :handshake: :D