Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!! Mam wielki problem. Wczoraj wieczorem jechałem moja e34 z silnikiem M20 z gazem i po dojechaniu pod dom przegazowalem ją troche może do 4,5 tys obrptów i rozległ się okropny stukot!! Dzwiek przypominał stukanie jakimś metalowym przedmiotem po silniku. Nie był to rytmiczny dźwięk tylko bezładne i nierówne klekotanie. Nie dawało mi to spac i z samego rana poszedłem zobaczyc co to za hałas. Rano odpaliłem auto i chwile było cicho ale zaraz rozległ się ten sam hałas. Słuchałem badałem i zaczęło mi sie wydawać ze może to uszczelka pod głowicą strzeliła ale po głebszych przemyśleniach doszedłem do wniosku ze to chyba nie to. Jak by była to uszczelka to zaraz było by widac mleko w oleju!! (wszystkie te objawy działy się na gazie) Postanowiłem przejść na bęzyne i okazało się ze głośny stukot ustał!! Mimo to auto nie chodziło równo i cicho, ciagle cos było nie tak. Postanowiłem jakos dojechac do domu i po jakis 3 km po wciśnieciu bardziej gazu silnik zaczął strzelac i gasnac. Na niskich obrotach chodził ale nie za ciekawie. Auto czeka na wizyte u mechanika ale mysle co to moze byc!!?? Czy moze byc opcja ze przestawił sie zapłon? Wydaje mi się ze to sprawa elektryki może zapłonu. Proszę o jakies rady :(
Opublikowano
Kiedyś znajomy miał podobna sytuację tzn. dziwne nierytmiczne stukotanie w silniku, i okazało się że pękły mu szklanki czy dzwigienki chyba dwie, więc jesli to akurat ten problem również dopadł i Twoje autko to czeka Cię wymiana, ale takie gadanie na odległość nie ma sensu, jechać do mechanika niech zdiagnozuje trzeba bedzie rozebrac pokrywe i zobaczyc dokładnie, możena pojedynczo wymienic nie trzeba kompletu
Opublikowano
Mechanik był i już wszystko wiem... Przeskoczył rozrząd i urwało jedna krzywkę zaworową. Zawory walnęły w tłoki i sa wszystkie do wymiany. Zaraz do wymiany uszczelka pod głowicą, rozrząd no oczywiście zawory krzywka zaworowa i może coś jeszcze :( miałem ja sprzedawać ale po rozmowie z mechanikami po tej naprawie będę miał silnik żyleta! Mniejsze spalanie leprze osiągi. Zobaczymy jak to będzie. Jak myslicie jaki bedzie koszt tej "zabawy"?