Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ho,

drodzy uzytkownicy E46 mam do Was pytanko jedno.

Ciezko mi wchodzi jedynka gdy auto jest zimne, wchodzi tak z przeskokami i trzeba wajche troche mocniej popchnac. Gdy auto sie nagrzeje sprawa znika i 1ka wchodzi w 90% dobrze, czase sie zdarzy ze takze trzeba troche mocniej popchnac, ale wtedy jest to juz zadkoscia. O co biega? Czyzby jakis problem z "koszyczkiem" lub czyms w tym podobie?

Pozdro, z gory dziekuje za wszelkie info!!

Opublikowano
witam sprawdz czy masz dobre poduszki pod silnikiem mi sie zerwaly i tez mi ciezko jedynka wchodzila wymienilem i wchodzi jak goracy noz w maslo ;)
Opublikowano
witam, również mam problem z biegami a mianowicie ciężko wchodzi 2, sprzegło nowe - ale i tak szczególnie na wysokich obrotach trzeba wbijać dwójke. zastanawiam sie czy to nie poduszki pod skrzynią - pomóżcie jesli coś wiecie więcej na temat.
Opublikowano

Miki a w jaki sposob moge sprawdzic stan oleju w skrzyni sam nie jadac na stacje diagnostyczna?

PS: Wydawalo mi sie wracajac z pracy ze jak wcisnalem pedal sprzegla do dechy to 1 wchodzila gladziutko, ale musze to jeszcze przecwiczyc bo jechalem zbyt krotko.

Opublikowano
Miki a w jaki sposob moge sprawdzic stan oleju w skrzyni sam nie jadac na stacje diagnostyczna?

PS: Wydawalo mi sie wracajac z pracy ze jak wcisnalem pedal sprzegla do dechy to 1 wchodzila gladziutko, ale musze to jeszcze przecwiczyc bo jechalem zbyt krotko.

słuchaj tutaj to ci nie pomoge na 100% ale moge troszke zgadywać :norty: Na bank są dwa korki w skrzyni... jeden do oleju spuszczania, a drugi do wlewania... kiedy wlewamy olej i zaczyna on przelewać się wlewem jest to stan :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

Kiedyś jedynka ciężko mi wchodziła ze względu na zużytą tarczę sprzęgła. Wymiana pomogła.

Teraz mam kłopoty ze względu na spracowane elementy mocowania drążka zmiany biegów z jakimś popychaczem (pod podłogą). Dokładny opis problemu, a zwłaszcza sposobu jego usunięcia znajduje się tu:

http://www.pelicanparts.com/bmw/techarticles/E36-Shift_Bushings/E36-Shift_Bushings.htm

Właśnie skompletowałem wszystkie elementy. Niedługo zabieram się za wymianę.

Generalnie polecam artykuły na www.pelicanparts.com. Znajdziesz tu również opis wymiany oleju w skrzyni biegów.

Opublikowano
Ja bym zaczął od wymiany oleju na nowy( ten na pewno już wypracowany i gdy jest zimny robi sie gęsty)To nie zaszkodzi, a wymiana sprzęgła to już większy wydatek.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
podobny problem mialem w e36. z tego co pamietam to był chyba jakis problem z poduchą. zresza cała skrzynia troche mi sie pociła.
Opublikowano
dzisiaj dodatkowo zauwazylem ze jedynka wchodzi plynnie go auto jest w ruchu tj. toczy sie lib gdy zrzucam z dwojki na jedynke lub z jakiegos innego biegu na jedynke. Moze to Wam cos podpowie :)