Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam od roku e39 530d z 1999r. i od jakiegoś czasu zmagam się z usterką oświetlenia wnętrza, pilota w kluczyku oraz czujników cofania. Problem polega na tym, że wszystko działa, ale co jakiś czas przestaje w ogóle działać, po czym samo zaczyna dzałać- jakby coś nie łączyło. Np. otwieram auto z pilota, przejeżdżam pare kilometrów, wysiadam i nie moge zamknąć z pilota auta-przestaje reagować. Dopiero sam zaczyna dzialać za 2 dni. Albo nagle w nocy otwieram drzwi a tu ciemność, oświetlenie środka nie działa. Zaczynam stukać w bezpieczniki w schowku i zaczyna działać po kilku próbach. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki ale są dobre, mimo to sytuacja się powtarza. To samo z czujnikami cofania, niedziałały dobry miesiąc, po czym ni stąd ni zowąd zaczynają pipczyć. O co tu chodzi? Dodam,że auto stało na parkingu kilka miesięcy nieużywane, jednak minęło już pół roku i ciągle te same usterki wracają.

Opublikowano
Hmmm w okolicy bezpieczników pod schowkiem jest sterownik odpowiedzialny właśnie min za oświetlenie wnętrza i centralny zamek no i jeszcze za sporo rzeczy. Jest to modół który często pada. Stawiam na niedomagania właśnie niego. Jak stukasz tam i zaczyna działać to może to być tylko wina braku połączenia np w kości lub zimne luty w samym sterowniku. Radzę tam zajrzeć. Pod schowkiem nad nogami pasarzera jest wsuwana półka wysuń ja wsadz głowę i go ujrzysz. Dochodzi do niego kilka kości. Użyj :search: a znajdziesz na tym forum foto jak sie do niego dobrać i jak go rozebrać.
Opublikowano
Wielkie dzięki. :) Znalazłem zdjęcie i opis jak się dostać do modułu komfortu w e39. Możliwe, że to tylko problem łączności bo co jakiś czas te rzeczy przestają działać po czym działają ok. I właśnie uzmyslowiłem sobie,że z tylną wycieraczką jest to samo z tym, że ona nie działa już od paru miesięcy. Rzucę na niego okiem, jeśli bedzie to samo to będę musiał go wymienić.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam , dolacze sie do tematu bo mam chyba podobny problem, mianowicie dzis rano dzialal mi czujnik parkowania normalnie jak sie zblizalem... to pipczy a teraz nic... daje wsteczny i nic niepipczy jak jestem nawet 10cm przed autem drugim a co jeszcze ze niezapalaja sie tez wogole swiatla od wstecznego... ale jechac mozna do tylu... ma ktos jakie pomysly??? prosze pisac bo nigdzie niemoge znalesc takiego przypadku :/ dodam ze mam autko bmw 520 e39 . pozdrawiam i czekam na pomoc
Opublikowano
Jak ma ci piszczeć skoro nie masz świateł cofania? Jedno związane z drugim. Sprawdz dokładnie wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za światła stop oraz PDC. Jeśłi to nie one są winne to może przerwa w instalacji lub czujnik świateł wstecznych przy skrzyni odłączył się lub uszkodził.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam , dolacze sie do tematu bo mam chyba podobny problem, mianowicie dzis rano dzialal mi czujnik parkowania normalnie jak sie zblizalem... to pipczy a teraz nic... daje wsteczny i nic niepipczy jak jestem nawet 10cm przed autem drugim a co jeszcze ze niezapalaja sie tez wogole swiatla od wstecznego... ale jechac mozna do tylu... ma ktos jakie pomysly??? prosze pisac bo nigdzie niemoge znalesc takiego przypadku :/ dodam ze mam autko bmw 520 e39 . pozdrawiam i czekam na pomoc
hej dosc dawno pisales i pewnie juz cos sie zmienilo z twoim pdc,licze wiec ze moze skorzystam,mam taki sam problem ale u mnie czesciej niedziala wlacza sie ni stad ni z owad,ale czesciej po wrzuceniu wstecznego zaczyna pipczec i kontrolka miga to znak ze niedziala,powinien sie swiecic akle do poki niema jakiejs przeszkody nie pipczy,myslalem ze ktorys czujnik albo modol(to jest drozsze)i wlasciwie wybieram sie do warsztatu ale jak to bywa niemoge sie zebrac moze juz cos wiesz w tym temacie pozdrawiam