Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymieniłem w E34 2,5 tds M51,skrzynie biegów z automatu na manual.Od tego czasu przestał działać tempomat.Wszystkie wtyczki przy pedałach są wpięte.W komputerze silnika nie ma błędów.Może ktoś spotkał się z tym problemem.

Opublikowano

Nie mam starszej wersji WDS, gdzie jest E34, ale jestem po operacji dołożenia tempomatu (skrzynia manualna) i MFL w E39. Z tego co przeglądałem opis i schematy do E39 to tempomat (manual) potrzebuje sygnały z:

- switcha stopu

- switcha sprzęgła

Przy automacie odchodzi - co oczywiste - sygnał ze switcha sprzęgła a dochodzi sygnał z modułu skrzyni biegów. Jak wyrzuciłeś skrzynię to "zapewne" brakuje sygnału z modułu skrzyni... musisz zdobyć starszego WDS i przejrzeć jakie kabelki i do jakich pinów sa dołączone do modułu tempomatu (u Ciebie pewno jest moduł tempomatu, bo dopiero od 09/1998 jest software'owo "wbudowany" w sterownik silnika DDE).

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
nie musisz nic zdobywac - wystarczy przegladnac schematy elektryczne - po zmianie skrzyni musisz podac mase na jeden z pinow modulu tempomatu ( oczywiscie zakladajac ze masz czujnik na sprzegle i wszytsko inne dobrze pospinane ) - taka jest teoria , ja w praktyce tego nie robilem bo tempomatu nigdy nie uzywam bo mnie denerwuje
Opublikowano
nie musisz nic zdobywac - wystarczy przegladnac schematy elektryczne

A o co mi chodzi Panie Kolego??? W WDS (po naszemu Wiring Diagram System) są właśnie schematy... To, że jak się ma schemat to jest prosta robota, to już chyba nie trzeba nikomu przypominać...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png