Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprawdzalem juz w innych postach, ale nikt nie mial chyba takiego dziwnego pytania:

Co siedzi w moim samochodzie? Klima czy jakis zwykly nawiew?

Auto: BMW E36 318is Coupe 7.1992

Objawy: Gdy kupilem ten samochod, podlaczony byl do niego panel od 2 strefowej manualnej klimy (dzialal tylko kierunek i sila nawiewu). Byl taki jak ten: http://www.allegro.pl/item316352194_bmw_3_e36_e_36_panel_sterownik_mk180492.html

Wyjalem panel i instalacja wygladala raczej na ta dostosowana do nawiewow zwyklych. 2 linki + 2 wtyczki - jedna od nawiewu, druga 12sto pinowa od innej elektroniki, a przeciez w panelu od klimy jest chyba 26 pinow.

Pomyslalem sobie ze handlarz wstawil ten panel zeby auto bylo bardziej wybajerzone... ALE pod maska widac osprzet klimy... jakis zbiornik i rury.

Dla pikanteri dodam ze z "martwym" panelem z nawiewow (szyba i nogi) wali caly czas cieple powietrze. http://www.allegro.pl/item330611518_panel_sterowania_nawiewem_bmw_318_is_e36.html

Moglbym taki wstawic, ale co z tym osprzetem w komorze silnika?

Z gory dzieki za podpowiedz

Opublikowano
W moim przekonaniu to na 99% masz klimatyzacje.Mam takie same BMW i mam klime - tyle, że nei sprawną.Z tego co wiem to jest nieszczelna lub coś w tym rodzaju.Może Twoja też jest uszkodzona i dlatego działa jak nawiew. Ja bym Ci radził sprawdzić ją u jakiegoś mechanika. Aha - panel mam identyczny.
BeEmWu
Opublikowano

Dzieki za szybka reakcje.

No wlasnie, wlasnie - chodzi o ten panel, ktory nie jest kompatybilny z moja instalacja. Jest na nim 26 pinow, a na wtyczce w instalacji auta 12 pinow.:shock: To jest zagadka. Chce to najpier wyjasnic - pozniej bede uszczelnial i napelnial. :(

Pozdrawiam

Opublikowano
To że gniazdo jest 26 pinowe to nieważne(może akurat takie mieli i tylu pinowe wkładali) w coupe 94' też mam takie jednak we wtyczce do klimy idzie 21 przewodów.......... NIe wiem czemu tak
Opublikowano
Niestety: Rozna ilosc pinow-->Rozne rozmiary/budowa wtyczek i gniazda-->wtyczka z instalacji (12pin)nie pasuje do panelu, bo on jest za szeroki(26 pin) :(