Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Montował ktoś z Was może sprężarke do swojego auta ?

Chodzi mi o cały komplet, tj. sprężarka, intercooler itp.

Na eBay-u są takie komplety np. do e36 zwane turbo kit, ale do e46 nie widziałem.

Może miał ktoś styczność z takimi zestawami.

Prosił bym o namiary, ewentualnie komentarze odnośnie mojej wizji :D

np. ile coś takiego może kosztować, czy warto, co się z tym wiąże, itp ?

Dzięki

P.S.

ProCharger przysłał mi dzisiaj swoje katalogi, ale jeszcze nie mają seryjnych zestawów do e46. Wiem jeszcze że Godula Tuning oferuje montaż, ale ceny zaczynają się od 3000 euro.

• Zarejestrowani
Opublikowano

na allegro jakis czas temu widzialem, zestaw +50 konikow z blow off intercoolerem itp, bez montazu 7tys, koles jest z Boleslawca ( Dolnoslaskie) jak znajde to dam namiary

Sam pomysl super sam sie przymierzalem swojego czasu, ale niestety stan mojego silnika ( przez poprzedniego ownera) pozostawia duzo do zyczenia i narazie musze sie nim zajac

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Do e36 otrzymasz cały zestaw Turbo (turbosprężarka Garreta, orurowanie, podkładki, śruby, zawór Blow Off itp) cena 5200zł

popatrz a może gdzieś znajdziesz! miłego szukania

Opublikowano

W ostatnim BMW Trends jest artykuł o uturbianiu silników. Działa jak kubeł zimnej wody i uświadamia że sam kit / zestaw to czubek góry lodowej.

Generalnie jest to zabawa dla bogatych i cierpliwych.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
W ostatnim BMW Trends jest artykuł o uturbianiu silników. Działa jak kubeł zimnej wody i uświadamia że sam kit / zestaw to czubek góry lodowej.

Generalnie jest to zabawa dla bogatych i cierpliwych.

W zasadzie zgadza się z ewentualną małą poprawką, że albo dla bogatych albo "przeciętnych" ale bardzo cierpliwych/zdolnych ;)

Na pewno nie jest to niestety zabawa dla kogoś komu wymiana klocków i tarcz hamulcowych za 1000zł, albo oleju za 500zł spędza przez kilka tygodni sen z powiek lub jest wogóle jakimś dziwactwem skoro można zrobić "to samo" również za 25% tej kwoty.

Myślę, że w miarę trafne jest określenie, że jest to zabawa dla kogoś kogo stać w ogóle na ZABAWĘ samochodem kosztem pewnych wyrzeczeń bądź też bez nich, ale jednak właśnie ZABAWĘ.

Co do poprzedniej wypowiedzi - za niewiele mniej niż te 5000zł to można sobie kupić, ale niestety samą NOWĄ turbosprężarkę GARRETTa odpowiednią do nieco większych mocy i pojemności...

A co do oferty pana Goduli za $3000 - jeżeli to za dużo, to niestety ale TRZEBA ZAPOMNIEĆ o doładowaniu 6clyl. BMW chyba, że ktoś jest w stanie wykonać 95% prac SAM i zaryzykować zakup kilku używanych podzespołów - wtedy MOŻE okolice 6-8kzł będą wystarczające aby nie zabić swojego silnika po kilku/kilkuset kilometrach.

Piszę to głównie na podstawie SWOICH doświadczeń - od kilku miesięcy użytkuję doładowane (0.4-0.5bar) 328i E36.

Pozdrawiam

Opublikowano
Piszę to głównie na podstawie SWOICH doświadczeń - od kilku miesięcy użytkuję doładowane (0.4-0.5bar) 328i E36.

jakie koszty?ile masz teraz koni?

Opublikowano

jakie koszty?ile masz teraz koni?

Koszt ok. 7-8,5kzl na dzień dzisiejszy (w pewnym momencie przestałem liczyć dokładnie :) ) przy zakupie używanego kompresora, wtrysków i kilku innych rzeczy oraz samodzielnym wykonaniu w 99% (mechanika, spawanie, elektronika, prace tokarskie - łącznie około 5-6miesięcy zazwyczaj po 4-8h dziennie po pracy...)

Nie wiem ile mam koni :roll: jakoś nie po drodze mi było na hamownie między innymi dlatego, że jak jakakolwiek jest czynna to ja siedzę w pracy. Do tego przez ostatnie 2 miesiące było trochę zmian od strony mechanicznej.

Po krótkich testach z inną 328i E36 głównie, żeby zobaczyć jakie są efekty modyfikacji na drodze i czy "gra jest warta świeczki" oraz kolejnych tysięcy złotych ;) jestem zadowolony.

Z 80km/h ha na 5biegu a kolega swoja 328i na 4tym - delikatnie cały czas mu odjeżdżałem od samego początku i ze wzrostem prędkości różnica się zwiększała.

Z 80km/h ja i inna 328i na 4tym biegu - wyglądało to ze środka mniej więcej tak jak bym sobie po prostu dodał gazu i pojechał, a kolega przyhamował żeby mi było łatwiej ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Szukam jeszcze innych możliwości podniesienia mocy, np. strumienica wydechu na zamówienie pod mój silnik plus tłumik końcowy. Strumienica ukladu dolotowego do standardowej puszki z filtrem powietrza (mam juz sportowy wklad), chip tuning, ale tego sie troche boje, oferuja mi 13 KM i 18 NM.

Co jeszcze można zrobić ? moc w wysokości 170-190 KM chcial bym osiągnąć

Czy wymiana przepływomierza na nowy też coś da ?

Dzieki

Opublikowano
Szukam jeszcze innych możliwości podniesienia mocy, np. strumienica wydechu na zamówienie pod mój silnik plus tłumik końcowy. Strumienica ukladu dolotowego do standardowej puszki z filtrem powietrza (mam juz sportowy wklad), chip tuning, ale tego sie troche boje, oferuja mi 13 KM i 18 NM.

Co jeszcze można zrobić ? moc w wysokości 170-190 KM chcial bym osiągnąć

Czy wymiana przepływomierza na nowy też coś da ?

Dzieki

1. 13 KM i 18 NM ? Chyba nie do osiagnięcia

2. 170 - 190 KM w 4 cyl i 2000 cm3 to baaardzo zawansowana przeróbka...

- wałki, głowica, dolot , wolny wydech, elektronika "stand alone" , koło zamachowe... itp itd....

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zarejestrowani
Opublikowano
13 kucy bez problemow osiagnie, upsolute sie zajmuje czipem tego silnika i taki przyrost to normalka, tylko cena 2000zl

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer