Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam elegancko wszystkich! Mam do was pytanie. Otóż od jakiegoś czasu znika mi olej w silniku. Z zewnątrz nie ma nawet najmniejszych wycieków, płyn chłodzący czyściutki itd. Wczoraj na warsztacie powiedzieli mi, że prawdopodobnie będzie to wina odmy i że trzeba ją wymienić. O ile dobrze ich zrozumiałem wysysa ona opary oleju :?: :lol:

Co o tym myślicie? Czy odma może mieć taki duży wpływ na ubytek oleju?

:)
Opublikowano
hej... sprawdź wąż idący do odmy i od samego zaworu odmy do miski olejowej. Ja miałem tak ze ten drugi węzyk był pękniety i sobie z niego kapało... jak ogladałem z zewnatrz to nie było tego widać nawet wlazac do kanału, dopiero jak za niego pociągnałem okazało się ze wisiał dosłownie na wlosku z gumy a wygladało z zewnatrz ze jest ok.
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
odma to nie wysysa tylko odpowietrza i jeżeli przez nią "ucieka olej" to powinien ci silnik kopcić :jawdrop: bo spala olej.W odmie jest seperator który nie powinien przepuszczać oleju do dolotu.
Opublikowano
No rozumiem. Jednak wtedy widoczny byłby z rury dym koloru niebieskiego? :) Mechanik stwierdził to gdy na odpalonym silniku odłączył wężyk idący od silnika do odmy, a silnik zaczął się dławić aż w końcu zgasł - czy tak powinno być? :roll:
:)