Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od początku gdy kupiłem samochód wskaźnik paliwa zawsze stawał na pozycji 15. Mimo że paliwo dalej schodziło z baku wskazówka ani rusz.

Dzisiaj byłem u kolegi i sprawdziliśmy co nie tak.

I doszliśmy do tego kto lub co jest winowajcą.

Gdy pływak porusza się w zbiorniku wskazówka porusza się po kwadratowej tarczy. Tarczę tę można odczepić od metalowego cienkiego drążka. Na tarczy znajduje się podziałka. Gdy ruszaliśmy pływakiem do góry wszystko było ok lecz gdy spuściliśmy go do niższego poziomu stawało na 15 a powinien iść dalej.

Okazało się że na tarczce wytarła się podziałka. I tu moje pytanie jak fachowo się to nazywa i czy idzie wymienić ten element czy trzeba całość.

I mam jeszcze jedno pytanie na moje oko ta podziałka była wykonana z cienkiej warstwy miedzi po cynowanej.Czy nie dało by się tego zregenerować np poprzez ponownie naniesienie cyny.

Proszę o poradę za co dziękuję.

Opublikowano

Witam!

Z tego co ja pamiętam, to płytka jest ceramiczna i metalizowana. Są na niej również naniesione met. metalizacji odpowiednie rezystory.

Można spróbować nanieść cienką równą warstwę cyny. Ale wydaje mi się, że ta płytka popęka po podgrzaniu lutownicą.

Można by pokombinować z nową płytką z laminatu i zamontowanymi odpowiednimi rezystorami SMD.

Pozdro!