Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... Jako taką rozpiskę przekaźników mam, ale... z własnych badań zauważam, że przekaźniki są inne... O co pytam?? Znalazłem pod maską przekaźniki w kolorach: pomarańczowy, niebieski, biały, szary.

I teraz tak... Który przekaźnik do czego się stosuje... bo jak nimi troszkę pomiksowałem to mi coś się samo załączało i rano miałem baterie dead

Proszę o opis typu :

np.

Biały - to i tamto,

Niebieski - to i tamto

szary - ...

biały - ...

Generalnie co gdzie jest to wiem ale nie wiem jak przekaźniki... Albo może być fota puszki bezpieczników, ale te które znalazłem na forum nie mają otwartej puszeczki głównych przekaźników (Pompka, ECU, Sonda)...

Moje auto to E36 316 M40

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie mieszaj przekaźnikami, bo oprócz zdechłego aku możesz sobie nieźle narobić problemów.

Przekaźniki nie różnią się uzwojeniem cewki, w ogromnej większości jest identyczna. Przekaźniki różnią się układem styków, połączeniem jednego końca zewki z jednym ze styków przełączanych lub bez takiego połączenia. Różnią się załaczaniem cewki, dodatkowymi diodami itd. Szczerze to nie wiem, jaki związek z tym ma kolor przekaźnika, ale warto sprawdzić, co jest w przekaźniku lub zerknąć na schemat na jego obudowie zanim się taki czymś zastąpi. zastąpić da się KAŻDY (nie trzeba wykładać 150zł w ASO), ale trzeba to zrobić z głową.

Odnośnie układu przekaźników w Twoim aucie, to uzyj :search:, na forum lub sieci znajdziesz, ja do E36 nie mam.

Kai
Opublikowano
Na przekaźniku powinien być numer i odpowiadać nr w schemacie.Nie mieszaj za bardzo bo jak poleci dymek może być już :duh: po wszystkim