Skocz do zawartości

jakie zarowki ilu watowe w desce BMW 5 e34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce wymienic zarowki tylko wiem ze jest 3rodzaje chyba w desce ale chodzi mi ilu to sa watowe i czy wszystkie na 12v???.Pozdrawiam

PS

chce np zastopic w wylocznikach i przyciskach do otwierania szyb uzyc diod czerwonych 3mm jasno swiecocych???

Opublikowano
1,2W najmniejsze (od kontrolek), 3W wieksze, można zastąpić 5W, jaśniej świeci podświetlenie liczników
Opublikowano

Żarówki od podswietlania tylko i wyłacznie zegarów są oryginalnie 3W.

Ja po przepaleniu wymieniłem (bo akurat innych nie było) na 5W i źle świeciły tzn nie było to delikatne oswietlanie lecz przebijały cienie na zegarach i nie mozna było wyrelulować pokrętłem tak ładnie jak na 3W więć w następnym tygodniu kupiłem juz 3W i szybko wymieniłem.

Polecam tylko 3W.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1,2W najmniejsze (od kontrolek), 3W wieksze, można zastąpić 5W, jaśniej świeci podświetlenie liczników

Brak regulacji to jedno, natomiast przy długim używaniu 5W w podświetleniu zegarów - plastiki spływają. Tylko 3W!!

Reszta jw - 1,2W.

BTW, diody możesz wsadzić (z odpowiednim rezystorem), chyba nawet jak się nie mylę są takie zrobione pod oprawkę żarówek 1,2W do kupienia. Nie wiem tylko, jak będzie wyglądała sprawa z regulacją jasności oświetlenia.

Kai
Opublikowano
O co chodzi z tym brakiem regulacji? U mnie reguluje sie bezproblemowo od prawie całkowitego ściemnienia do bardzo dużej jasności, co ładnie wygląda w słoneczne dni. Mam tak już kilka miesięcy i nie ma problemu z plastikami
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O co chodzi z tym brakiem regulacji? U mnie reguluje sie bezproblemowo od prawie całkowitego ściemnienia do bardzo dużej jasności, co ładnie wygląda w słoneczne dni. Mam tak już kilka miesięcy i nie ma problemu z plastikami

Nie wiem, który masz rok produkcji. W mnie sprawa wyglądała tak, że w poprzedniej 5 '89 miałem blat taki, że szło wsadzić żarówki 5W, a plastiki były daleko. Natomiast teraz mam plastiki bardzo blisko żarówek, a ponadto 5W nie mieszczą się (3W żarówki są fizycznie krótsze od 5W).

Kai