Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio zauwazylem ze przy bardzo wysokich obrotach silnik wydaje mi dosc glosny klekot popychaczy, wystarczy przygazowac go do ok 5000tys obr i juz slychac ten dzwiek, czy moze to byc swowodowane tym ze zbliza mi sie wymiana oleju a wlasciwie juz trzeba wymienic bo przejechalem na nim juz ponad 10tys. Czy to moze jednak byc oznaka zuzytego rozrzadu?? znaznaczam ze silnik sie rowniotko wkreca na obroty bez zadnych szarpniec itp.
Opublikowano
jedno jest pewne :nienie: nie zwlekaj ze zmiana oleju!!! u mnie jest to samo silniczek równiótko pracuje, ciegnie równo do odcinki, nie szarpie nie strzela ale przy wyzszych obrotach delikatnie słychac to samo...

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

1. nowe popychacze 8 szt. 250 zł

2. wymiana popychaczy - godzina roboty

3. po problemie.

Ale, może być też problem z zaworem cisnienie pompy olejowej, lub samą pompą, tak jest u mnie, na biegu jałowym popukuje czasami, delikatnie ale jednak słychać pojedyńcze delikatne puknięcia, wystarczy że zwiększe obroty o 100 / min i jest idealnie.

mario
Opublikowano

3. po problemie.

tak tanio ??? ja kiedyś kupowałem do E-30 , fakt faktem było to ładnych pare lat temu to jakieś spore kwoty mi tam wyszły :?

A popychacze to głownie słychać na zimnym motorze , jak się rozgrzeje to się uspokaja

Opublikowano

na zimnym jak slychac i na obrotach ssania, ok 1200 obr/min to już wogóle masakra.

powinna być cisza bo jest zimny i gesty olej, przez co cisnienie na pompie jest duze, i popychacze są bardzo mocno pompowane, nie powinny hałasować jesli są dobre.

jesli cykaja tylko na wolnych obrotach i na rogrzanym silniku to wina cisnienia pompy oliwy.

mario
Opublikowano

3. po problemie.

:nienie: :nienie: :nienie:

1.Komplet nowych popychaczy - około 50zł/sztuka - około 400zł komplet

2.Wymiana popychaczy - :nienie: godzina - nie każdy potrafi wymienić bez zdejmowania wałka - nawet wskazane jest zdjęcie wałka aby ocenić stan częsci pracującej na wałku oraz dźwigienkach - przy tej okazji w M40 trzeba wymienić pasek. Gdy wałek lub dźwigienki będą zużyte nawet po wymianie popychaczy CYKANIE nie ustanie. :norty:

3. Wtedy dopiero po problemie.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

to przyjedz do mnie i wymienie Ci je w godzine bez zdejmowanie wałka, - powaga !

trzeba mieć tylko pojęcie żeby zaworów nie pokszywić luzując sprężyne, odpowiednio kręcic wałkiem, na zmiane zmieniając położenie krzywek wałka.

Każdy kto chce, zapraszam, wymiana dziecinnie prosta. Wymagana jedynie siła w łapie żeby wcisnąć sprężyne i zluzować dzwigienkę.

tak to wygląda: http://c.wrzuta.pl/wi8036/9c0afcfe00118c5447d3ceff/wymiana%20popopychaczy?type=i&key=wRTzkxzQSW&ft=f

czyszczenie, ważne, ale wałek nie przeszkadza.

a,

popychacze motive na allegro - 28 zł szt kupowałem m-c temu w Łodzi na ul. Wojska Polskiego.

Edytowane przez mple
mario
Opublikowano

popychacze motive na allegro - 28 zł szt kupowałem m-c temu w Łodzi na ul. Wojska Polskiego.

Wiesz możesz nawet kupić używane na allegro za 1zł.

Wejdź w intercars i popatrz ile kosztują firmowe popychacze:

FEBI-BILSTEIN - 62,44zł sztuka

RUVILLE - 47,98zł sztuka

możesz też szukać SKC albo INA

Mnie najbardziej śmieszą takie teksty z allegro typu "znanej i renomowanej firmy MOTIVE" - ja nie słyszałem o takowej firmie ale może i jest ona znana tylko ja mało słyszałem.

Pzdr

Opublikowano

Te motive z UK pewnie nie są tak dobre jak oryginały, ale ja nie polemizuje w tej kwestii, chodziło tylko o to że za 250 zł jest komplet nowych popychaczy, który jaki by nie był, będzie leprzy od tych starych zurzytych.

A na marginesie - u mnie się sprawdziły, na jak długo ? czas pokaże, ale to już inny temat.

foto z wymiany, po lewo nowy motive przed wyciśnięciem oleju do wymiarów starego: http://c.wrzuta.pl/wi15257/787ab8e0000a897147d3cffc/wym%20pop2?type=i&key=ouSDKEKQqk&ft=f

mario