Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byłem wczoraj u elektryka zeby podpioł auto pod komputer w celu sprawdzenia bledow ktore byc moze powoduja wibracje silnika na biegu jalowym na niskich obrotach.

mowie czlowiekowi ze wymienilem juz poduszki pod silnikiem ,swiece zarowe do kola dwumasowego tez sie juz dotykalem wiec zobaczmy co powie komputer. diagnosta nim podpiola auto pod komputer mowi ze najprawdopodobniej to nastawnik w pompie wtyskowej :) ( ale to chyba standart jak ktos przyjedzie do warsztatu bmw z silnikiem M51 pierwsze co to mechaniory wskazuja na pompe wtryskowa ze to ona wszystkiemu winna)

po podlaczeniu wyskoczyly dwa bledy :

10) Sterowanie regulacją prędkości (FGR) (zwarcie do masy)

25) Sterowanie czasem grzania(błędny)

tlumaczenie elektryka " blad nr 25 to najprawdopodobniej ktoras swieca jest przepalona" bląd nr 10 blad czyjnika w pomie wtryskowej i to on zapewnie jes winny tym wibracja " koszt operacji 40 zl

tak wiec ja sobie po przeczytaniu kilku postow na forum wytlumaczylem w ten sposob ze blad nr 25 byl dlatego ze jakies 2 tyg temu wymienialem swiece zarowe bo tamtych kilka bylo spalonych wiec blad zostal zapisany ale to juz zostalo naprawione a blad nr 10 to podobno standard we wszystkich bmw ktore nie posiadaja tempomatu .

tak wiec auto na chwile obecna jest bez bledow .

dzis byla ladna pgoda wiec podlubalem troche przy aucie i zauwazylem ze po sciagnieciu przewodu od turbiny tuz przy zaworze erg nie daje zadnej zmiany ale kiedy przytkne reke do zaworu i kiedy powietrze zaczyna zaczyna zasysac miją reke to wibracje w tym momecie ustają. powiedzcie mi co w tym przypadku moze byc przyczyna wibracji na biegu jalowym??

nie poprawne dzialanie zaworu erg??

zbyt uboga mieszanka na niskich obrotach??

czy moze cos z turbiną??

dodam ze obroty nie faluja , auto pali zapiierwszym zarowno na cieplym jak i na zimnym silniku wiec pompe wtryskową wykluczam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Myślę, że masz przetarty przewodzik podciśnieniowy.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań